19042024

čtvrtek, 31 leden 2019 10:28

Nebojte se experimentování v kuchyni! Připravte si snadno vietnamské bagety, indické kuře nebo makadamové sušenky

Připravte si k večeři skvělé bánh mì bagety s arašídy, jejichž jednoduchá příprava a skvělá chuť vás přesvědčí k dalšímu prozkoumávání vietnamské kuchyně. A jako bonus vám zůstane kuřecí vývar pro další vaření. Nebo vyměňte nedělní řízky za lahodné indické máslové kuře, které milují lidé po celém světě.

A coby sladkou tečku zvolte nepřekonatelné makadamové sušenky, které mají jenom jedinou vadu - budete se muset držet, abyste je nesnědli na posezení.

 

Bánh mì s arašídy

 

smažená cibulka

pražené arašídy

limeta

chilli paprička

mungo/sojové klíčky

1 celé kuře

rybí omáčka sriracha

ústřicová omáčka

kuřecí vývar

sladkokyselá omáčka

ledový salát

bagety

mrkev

 

červené zelí

jarní cibulka

koriandr

cukr sůl, pepř

 

Do hrnce vložte celé kuře a zalijte ho vodou, aby bylo celé ponořené. Vařte alespoň 2 hodiny do úplného změknutí. Po uvaření nechte kuře vychladnout a maso bez kůže oberte a natrhejte na menší kousky po vláknech. Dochuťte maso rybí a ústřicovou omáčkou, limetovou šťávou, solí, pepřem, cukrem, srirachou a sladkokyselou omáčkou.

Přilejte vývar. Maso by mělo mít hodně šťávy, která se nasaje do bagety a ta pak bude božsky šťavnatá. Chuť by měla být vyvážená, sladko-slano-kyselo-pálivá. Bagety nejdřív naplňte ledovým salátem a pořádnou dávkou masa, pak přidejte na nudličky nakrájenou mrkev a zelí, jarní cibulku, smaženou cibulku, nasekané arašídy, mungo anebo sojové klíčky, koriandr, chilli a kousek limetky.

Maso z celého kuřete vyjde na opravdu hodně baget, takže pokud ho nepoužijete všechno, vložte zbytek do mrazáku. Tam počká do té doby, než dostanete chuť na tyto skvělé vietnamské bagety, což určitě nebude dlouho trvat.

 

Indické butter chicken

 

Na marinádu na kuře:

 

tvaroh

česnek

zázvor

chilli

kurkuma

mleté koriandrové semínko

koření chicken masala

limetová šťáva

sůl

 

Na omáčku:

 

olej

červená cibule

rajčata

kešu oříšky 

ocet

garam masala

cukr

čerstvý koriandr 

máta

smetana

máslo

 

Jako první si naložte kuře, nejlépe celé nasekané na kousky i s kostmi, které dodají omáčce sílu. Kousky zhruba o velikosti 5 centimetrů osolte, přidejte velkou lžíci rozdrceného česneku, lžíci nadrobno nakrájeného zázvoru, chilli prášek podle toho, jak máte rádi ostré jídlo, lžíci chicken masaly, lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, šťávu z jedné limety a 100 g tvarohu. Důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň půl hodinky.

Nejlépe do wok pánve vložte 100 g másla, přidejte kuře a smažte na vyšším stupni do zezlátnutí. Kuře z pánve vyndejte a nechte ho chvilku stranou odpočívat. Do pánve nalejte olej a přidejte 2 najemno nakrájené cibule, orestujte a přisypte 5 větších pokrájených rajčat zbavených „bubáků“. Chvíli restujte a poté přidejte 100 g posekaných kešu oříšků. Pak přisypte lžíci prolisovaného česneku, lžíci zázvoru, zarovnanou lžíci garam masaly, lžičku chilli, větší špetku soli, lžíci cukru a lžíci octu. Koření ještě chvíli restujte, ať se krásně rozvoní, a nakonec podlijte vodou.

Na závěr přidejte pořádnou hrst čerstvého koriandru a menší hrstku čerstvé máty.

Vypněte sporák a obsah pánve přesuňte do mixéru. Rozmixujte do omáčky. Rozehřejte půl kostky másla v pánvi a přidejte omáčku. Jakmile se směs spojí, tak přidejte zbylou půlku kostky studeného másla a 150 ml smetany. Po rozpuštění másla přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a ještě asi 10 minut povařte (doba vaření závisí i na velikosti kostek masa). Podle chuti případě dosolte, doslaďte či dokyselte. Chuť musí být máslová a provoněná kořením. Podávejte dozdobené čerstvým koriandrem, chilli vločkami a pro zjemnění a pěknou kresbu přilejte do talíře ještě trošku smetany.

 

Makadamové sušenky

 

150 g hladké mouky

150 g třtinového cukru

90 g změklého másla

90 g hořké čokolády

90 g bílé čokolády

80 g makadamových oříšků

1 vejce

1/2 sáčku vanilkového cukru

lžička prášku do pečiva

lžička skořice

špetka soli

 

Na dozdobení:

 

100 g hořké čokolády pistácie loupané (seženete ve Veselé Veverce) mandle (seženete ve Veselé Veverce)

 

Nejprve si smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a přidejte nasekanou hořkou i bílou čokoládu a makadamové oříšky. Zamíchejte a připravte si tekutou část.

Máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a nakonec zašlehejte vejce. Ručně vmíchejte sypkou část do tekuté, aby vzniklo lepkavé těsto. Následně mokrýma rukama vytvořte kuličky, které vložte na plech s pečicím papírem a lehce je rozmáčkněte.

Při pečení se ještě roztečou, a proto jim ponechte dostatek prostoru. Pečte v troubě na 170 °C, dokud nebudou mít sušenky krásnou zlatavou barvu. Po vyjmutí z trouby budou měkké a lámavé, nechte je proto zcela vychladnout. Zchladlé sušenky polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypejte nasekanými praženými oříšky.