čt28032024

úterý, 18 září 2018 08:08

Odborník na výživu psů a koček odpovídá na časté dotazy chovatelů koček

Kočky si formují chuť již od věku malých koťat. Pokud jim již ze začátku budete dávat pouze granule a různě nepodstrojovat, budou pak méně mlsné a nebudou mít v dospělém věku tendence chodit lidem do talíře. Malá koťata chodí jíst několikrát denně, proto je dobré jim misku nechávat po celý den.

Na rozdíl od psů nemají tendenci se přejídat. Dejte pozor také na teplotu jídla. Nejraději mají teplotu okolo 38 stupňů, připomíná jim to totiž čerstvě ulovenou kořist. Pokud dáváte kočkám konzervu z lednice, tak ji rozhodně nechte ohřát na pokojovou teplotu.

Kolikrát je vhodné za den krmit kočky?

Kočku je lepší krmit několikrát denně. Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, u kočky nevadí ji nechat přes noc. Je to lovec, který je zvyklý chodit lovit v noci. Ideální jsou 2-3 porce denně v pravidelných intervalech. Důležitý je také pitný režim. Jeho nedodržování může mít vážné zdravotní následky, jako jsou například nemoci močových cest. Ideální je cca 150 ml denně. Misku s čistou vodou dávejte úplně těsně vedle misky na jídlo.

Je těžké přimět kočku k přechodu na novou stravu?

Je to určitě složitější než u psů. Kočky jsou vybíravé, a pokud chcete přejít na jinou stravu, tak se připravte, že to nebude jednoduché jako právě u pejsků. Každý den zvyšujte podíl nového krmiva, a zároveň snižujte podíl původního, až budete na konci kočku krmit již výhradně novým krmivem. Přechod někdy může trvat i dva týdny. A u krmení pak nezapomeňte dodržovat správné rituály, protože ty kočky milují. Krmte v pravidelných intervalech. Ideální je ráno krmit kolem osmé a večer pak kolem šesté hodiny, případně v noci misku doplnit. Misky po každém jídle důkladně umyjte.