čt18042024

čtvrtek, 06 září 2018 10:54

Čeká vás letos stěhování? Těchto 5 základních pravidel vás ušetří zbytečného stresu i výdajů!

Stěhování – aktivita, kterou každý jedinec vnímá zcela rozdílně. Někdo se za život může stěhovat klidně i dvacetkrát a nijak ho to neomezí, pro druhého však i jeden přesun může znamenat velké psychické či fyzické vypětí. Tak či onak, je-li stěhování aktuálně na vašem programu, pokuste se držet níže uvedených pravidel a pokořit tak novou životní etapu s úsměvem na rtech.

 

1. Plánujte

Plánování je alfou omegou každého velkého projektu, stěhování nevyjímaje. Samozřejmě, že existují i tací, kteří se zvládnou přestěhovat bez sebevětší organizace a přemýšlení, mnohdy je to však na úkor jejich fyzickému či psychickému zdraví. Dopřejte si proto několikaměsíční časovou rezervu a již s dostatečným předstihem si rozmyslete, jak bude celý proces probíhat. Co vše s vámi poputuje do nového domova? Jakým způsobem náklad převezete? Zvládnete těžká břemena odstěhovat svépomocí nebo je raději delegujete do rukou odborníků? Nebojte si všechny otázky i odpovědi sepsat na papír a vypracovat podrobný plán realizace.

2. Zbavte se všeho nepotřebného

Druhým krokem k úspěšnému přesunu do nového domova je vyřazení všeho nepotřebného. Variant, jak se věcí zbavit, je hned několik – můžete je rozdat po příbuzných a kamarádech, věnovat na charitu nebo odvézt do sběrných kontejnerů či dvorů. V případě hodnotnějších a zachovalých kusů není na škodu nabídnout předměty k prodeji, učinit tak můžete pohodlně přes internet či prostřednictvím mobilních aplikací.

3. Pořiďte si dostatek úložného materiálu

Plán máte vypracovaný, použitý nábytek našel své nové majitele, nezbývá tedy nic jiného, než začít s balením. V takových chvílích se nejlépe zužitkují všechna přítomná zavazadla, kufry a nahromaděné tašky, ne vždy je však úložný prostor dostačující. Zejména vlastníte-li rozsáhlou sbírku knih či třeba porcelánu, nebude jejich převážení v igelitkách tou nejšťastnější volbou. Opatřete si proto dostatečnou zásobu lepenkových krabic, vybírat můžete například na e-shopu Paketo.cz, který se orientuje právě na prodej obalových materiálů včetně krabic z kvalitní pětivrstvé lepenky. S nákladem se vám tak bude mnohem lépe manipulovat a díky ochranným či fixačním výplním budete mít jistotu, že vaše poklady nepřijdou cestou k úhoně.

4. Zbytečně nepřeceňujte své síly

Mnoho lidí operuje s představou, že na odstěhování svého bytu stačí sami. V případě malé garsonky by se tomu snad i dalo věřit, v případě třípokojového bytu už tato vize tak reálná není. Při plánování proto řádně zhodnoťte vlastní síly i zdravotní stav, stejně jako stav vozidla, kterým hodláte věci odstěhovat. Rozhodně však není žádnou ostudou využít kompletní nabídku stěhovací služby, při které plníte pouze funkci odborného dohledu.

Přestože je tato varianta finančně náročnější, za ušetřený čas a zdraví to rozhodně stojí. Pokud je však vaším hlavním kritériem co nejnižší cena, nebojte se oslovit rodinu či známé, velice dobře také funguje sdílení kontaktů přes sociální sítě, kdy můžete narazit na velice šikovnou a levnou pracovní sílu s referencemi přímo od vašich přátel.

5. Radujte se

Možná trochu patetické, ale účinné. Odložte proto stres stranou a vyměňte ho za radost z další životní etapy. Těšte se na první noc v novém domově, vizualizujte si, kam umístíte jaký nábytek, přemítejte, co dobrého poprvé uvaříte. Uvidíte, že pokud se budete na svůj nový domov těšit a udržíte si psychickou pohodu, vše půjde jako po másle!