čt18042024

čtvrtek, 03 květen 2018 05:11

Polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky

Získejte energii z polévky plné vitamínů, kterou si můžete připravit jako populární smoothie. Recept na ni vám přináší Josef Tydlačka.„Milovníků lehkých a bezmasých pokrmů přibývá. Naší chloubou je například polévka v podobě smoothie ze špenátu a mladého ječmene, servírovaná zastudena,“ říká kuchař.

Takzvané raw pokrmy jsou připraveny bez tepelné úpravy, díky čemuž jsou lépe stravitelné a mají také mimořádně vysokou výživovou hodnotu, protože si uchovají větší množství cenných živin, vitamínů a důležitých enzymů.

A právě taková je i tato zdravá polévka, která skvěle chutná a přitom obsahuje látky působící pozitivně na naše zdraví.

Polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky

Suroviny na cca 6 dcl (pro 2 osoby)

1/4 čerstvého ananasu, 1 banán, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 zelené jablko, velká hrst čerstvých špenátových listů, šťáva z 1 citronu, 2 čajové lžičky mladého ječmene, 2 dcl vody (ti odvážnější mohou přidat ještě 5 listů kapusty na vylepšení polévky)

Postup:

Ananas zbavte hrubé kůry a podélně rozčtvrťte. Houževnatý střed nevykrajujte, pokud máte vysokootáčkový mixér na smoothie, hravě si s ním poradí. Ani jablko nemusíte zbavovat jádřince, pouze případné stopky. Vložte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte do hladka. Vodu doporučujeme použít ledovou, smoothie bude více osvěžující.

K dozdobení polévku posypte chia semínky a plody góji.