čt25042024

čtvrtek, 26 duben 2018 11:00

Sladký recept: Tartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkami

Bez sladkého si svatební tabuli snad ani nedovedeme představit. Fenoménem poslední doby se však vedle svatebního dortu staly i tzv. sweet bary – koutky plné sladkého pokušení, kterému ani největší dietář neodolá. Žádná moderní svatba se bez nich neobejde. A jaké pochoutky se zde aktuálně objevují nejčastěji? Kromě dominujícího dortu jsou to hlavně malé dezerty, momentálně velmi trendy tartaletky, dnes už stálice makronky nebo lehké a oku lahodící meringues, známé jako sněhové pusinky. Čím si tedy ozdobit váš sweet bar? Inspirujte se tipy ze Světa cukrářů a udělejte z něj ten nejsladší a nejlákavější.


Tartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkami

Suroviny (na 8 ks)

250 g hladké mouky

125 g mletých mandlí

100 g moučkového cukru

1 lžička soli

220 g másla

3 lžíce ledové vody

Citronový krém

10 vajec

220 g cukr krupice

6 citronů

280 ml smetany ke šlehání

Sníh

6 bílků

300 g cukru krupice

1 lžička vinného kamene

Pomocníci (zakoupíte na svetcukraru.cz)

formičky na tartaletky

flambovací pistole

cukrářský sáček se zdobicí špičkou ve tvaru hvězdičky

Postup

Nejdříve vytvoříme těsto na košíčky. Mouku, mandle a sůl dáme do mísy a pomocí robota zpracujeme tak, aby byly ořechy rozemleté. Poté přidáme máslo a promixujeme, až vznikne drobenka. Přidáme 3 lžíce ledové vody a promixujeme, čímž se těsto spojí. Těsto pak ještě nakonec prohněteme rukama a uložíme do lednice asi na 15 minut.

Formičky na tartaletky si lehce vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na 8 stejných dílků a namačkáme ho do formiček tak, aby vytvořilo mističky. Ty uložíme zhruba na hodinu do ledničky. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Formičky vyskládáme na plech, vyložíme je pečicím papírem a zatížíme, například fazolemi. Díky tomu se dno během pečení nenafoukne. Pečeme zhruba 20 minut. Poté odstraníme fazole a pečicí papír a dopékáme dozlatova. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme citronový krém. Prošleháme vajíčka společně s cukrem, poté přidáme šťávu a kůru z citronů. Krém navrstvíme do upečených tartaletek a dáme do trouby péct na 140 °C po dobu 15-20 minut. Krém se za tuto dobu zpevní, ale uprostřed zůstane jakoby nedopečený. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Poté šleháme bílky mixérem na střední rychlost po dobu 1 minuty, poté přidáme vinný kámen a šleháme další 3 minuty. Nakonec přidáme cukr a mixujeme okolo 4 minut, dokud není sníh tuhý a lesklý. Hotový sníh dáme do cukrářského sáčku a ozdobíme s ním tartaletky. Na závěr opálíme flambovací pistolí.