út16042024

pátek, 02 únor 2018 00:00

Spojte romantiku s exotikou

Přemýšlíte, čím letos obdarujete svou drahou polovičku na sv. Valentýna? Pozvěte ji  na romantické rande do tropické džungle. Během procházky setmělým skleníkem  se dozvíte zajímavosti ze života rostlin a odhalíte tajemství některých rostlinných afrodiziak. Na závěr si vychutnáte sklenku vína z vinice sv. Kláry, seznámíte se s letošní voňavou novinkou a dámy jako dárek obdrží květinu.

Komentovaná valentýnská provázení skleníkem Fata Morgana se konají 14. února od 18.00. Místo na prohlídkách  je nutné si rezervovat předem na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vstupné je 600 Kč za pár. Přijďte prožít romantiku v Troji.

Svátek sv. Valentýna už zdomácněl i v České republice a 14. únor je pro mnoho zamilovaných dvojic dnem, kdy chtějí oslavit svou lásku. Trojská botanická zahrada připravila pro zájemce o nevšední zážitek speciální valentýnská provázení skleníkem Fata Morgana. „Večerní prohlídky mají jedinečnou romantickou atmosféru, a proto jsme připravili i speciální valentýnskou verzi. Zájemci by určitě neměli váhat a účast si rezervovat včas. Počet míst je omezen a každoročně je o ně velký zájem,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. 

Už od nepaměti jsou rostliny využívány při různých čarovných rituálech. Mnohým jsou přisuzovány povzbuzující, či dokonce afrodiziakální účinky. Některé z těchto magických rostlin můžete potkat i ve skleníku Fata Morgana. V sukulentní části roste například několik druhů myrhovníků. „Z poraněných kmenů myrhovníků se uvolňuje libovonná pryskyřice zvaná myrha, která se podobně jako kadidlo užívá při různých rituálech a náboženských obřadech. Myrha je pryskyřice, již ženy v minulosti užívaly mimo jiné k ovonění těla. Dočteme se o ní dokonce v Šalamounově Písni písní, krásné erotické básni, která je součástí Bible,“ uvádí Klára Lorencová, kurátorka užitkových rostlin. 

Příjemným stimulantem, afrodiziakem a zároveň i antidepresivem je také kakao a čokoláda. „Kakaové boby, semena kakaovníku, se vybírají z plně vyzrálých plodů. Během zpracování vzniká charakteristická vůně a barva,“ dodává Lorencová. Plodící kakaovník pravý (Theobroma cacao) si návštěvníci prohlédnou na terase prostřední části skleníku Fata Morgana.

 

Pokud se svátek sv. Valentýna chystáte oslavit doma, zpříjemněte si večer vínem z vinice sv. Kláry doplněným lahodnými delikatesami. Pro valentýnský večer se ideálně hodí burgundské odrůdy. „Sklenku bílého vína Rulandské šedé 2016 ideálně doplní sýr s modrou plísní, hruška, vlašské ořechy v medu, crème brûlée, sušená šunka a hruška nashi či krémový sýr a kompotované ovoce s hřebíčkem,“ doporučuje Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Klára. A dodává: „Pokud preferujete červená vína, pak zkombinujte naše Rulandské modré 2012 s pečenou sušenou švestkou ve slanině, goudou s kořeněným brusinkovým chutney, bresaolou s marinovanými grilovanými paprikami nebo uzeným polooštiepkom, chlebem s ořechy a sušeným ovocem.“ 

Vína můžete ochutnat i zakoupit ve vinotéce sv. Klára umístěné ve viničním domku na stejnojmenné vinici. Otevřeno má v týdnu od 13.00 do 17.00 a o víkendu od 11.00 do 17.00. Udělejte si procházku zimní zahradou a zakončete ji posezením u hořícího krbu. Vinotéka nabízí v zimě oblíbené svařené víno, dále zde zakoupíte i matolinové pálenky či slámové víno. 

Kalendář akcí leden–březen 2018

Přednáškový cyklus 2018

11. 1. – 22. 3. 2018

Zveme vás na další ročník přednáškového cyklu. Přednášky se konají vždy ve čtvrtek od 17.30 v rostlinném bistru Botanická na talíři. Vstupné: 50 Kč.

11. 1. Jaromír Tlustý – Botanické zahrady Prahy 19. století

18. 1.  Petr Hanzelka – Za květinami jarního Kypru

25. 1.  Petr Horáček – Výroba a osázení hypertufových nádob

1. 2.  Jan Ponert – Za orchidejemi ekvádorských hor

8. 2. Jaroslav Škopek – Barevné klenoty naší ptačí říše

15. 2. Tomáš Vencálek – Arboreta a botanické zahrady jihovýchodního Polska

22. 2. Romana a Vlastik Rybkovi – Květena vietnamského národního parku Bidoup – Nui Ba

1. 3.  Vladimíra Egertová, Martin Beránek – Za korkem do Portugalska

8. 3. Eva Smržová – Na Madagaskar nejen za rostlinami

15. 3. Jarmila Skružná – Za zdmi plaského kláštera, klášterní zahrady jako objekt mezioborového výzkumu

22. 3. Eduard Chvosta – Zahrady Kjóta

 

Džungle, která nespí

12. 1. – 24. 3. 2018

Skleník Fata Morgana

Navštívit tropický deštný prales v noci, to se podaří opravdu jen málokomu. Ve skleníku Fata Morgana tuto možnost máte. Přijďte se projít džunglí, která nespí. Rezervace na www.botanicka.cz.

Barevné klenoty naší ptačí říše

20. 1. – 25. 2. 2018

Výstavní sál, Ornamentální zahrada

9.00–16.00 h

V pořadí již 10. výstava s ornitologickou tematikou přinese záběry těch nejbarevnějších zástupců naší ptačí říše. Ve výstavním sále se mohou návštěvníci seznámit s hlasovými projevy některých z nich a dozvědět se i zajímavosti z jejich života. V Ornamentální zahradě  je pak možné vidět ukázky způsobů krmení ptáků a ptačí budky.

Orchideje

2. 3. – 25. 3. 2018

Fata Morgana, zásobní skleník, výstavní sál

út–ne, 9.00–18.00 h

Po procházce stále ještě studenou jarní přírodou se přijďte zahřát do tropického skleníku Fata Morgana. I letošní březen bude patřit podivuhodným barvám a tvarům květů orchidejí. Výstava nás tentokrát zavede do lesů a hor jihovýchodní Asie. Ve skleníku Fata Morgana si studenti České zahradnické akademie Mělník vyzkouší propojit krásu asijské přírody se zajímavou kulturou této části světa. Exponáty doprovodí fotogalerie květů asijských orchidejí a mnoho zajímavostí z jejich života.

Součástí výstavy bude i prodej orchidejí a dalších rostlin, který zajišťuje firma Pokojovky.cz.

Otevírací doba bude prodloužena do 18 h po celou dobu výstavy.

 Podrobnější přiblížení veškerých akcí a novinek najdete na www.botanicka.cz.

 

 

Další zajímavé články v této kategorii: « Co připravuje Orsay na letošní jaro ? Blíží se rok psa »