so20042024

pátek, 22 prosinec 2017 06:58

Velká hra

Držitel Oscara za scénář životopisného dramatu „Sociální síť“ Aaron Sorkin namíchal Jessice Chastain skvělé karty ve svém působivém režijním debutu podle skutečné události zasazeném do světa nelegálního pokeru.

 

Jessica Chastain hraje Molly Bloomovou, komplikovanou, dynamickou a zároveň neodolatelně zábavnou ženu světa hazardu. Vybudovala multi-milionové pokerové impérium, které přitahovalo značnou nežádoucí pozornost FBI. Jessica hraje sexy a zároveň rozporuplnou dámu, která organizovala hazardní večírky, kterých se údajně účastnili i známé osobnosti jako Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio a Ben Affleck.

Film „Velká hrá“ sleduje hlavní protagonistku a vypravěčku jako nadějnou olympijskou lyžařku, která kvůli devastujícímu zranění zad, sportu zanechala a vrátila se do školy. Tato nehoda pravděpodobně ještě zhoršila již tak napjatý vztah mezi Molly a jejím otcem (Kevin Costner), přísným psychologem, a proto se zaměřila na vydělávání peněz. Molly je chytrá, asertivní a nebojí se mocných mužů, což jí umožní vycházet i s odporným šéfem, který jí uvede do světa ilegálního pokeru, ve kterém se prohrávají milióny dolarů.

Film „Velká hra“ uvádí vzácný příklad ženské postavy, která předčí některé z nejbohatších a nejmocnějších mužů v zemi – a ve vrcholné scéně filmu (nechte se překvapit která to je) nakonec konfrontuje největšího alfa samce mezi muži, svého dominantního otce, se všemi problémy, které Sorkin utajeně spřádal během celého scénáře.

Molly Bloomová v podání Jessicy Chastain je nosnou postavou téměř všech scén ve filmu, avšak nelze opomenout Idrise Elbu v roli advokáta Charlieho Jaffeye.

Film se může právem těšit z nominací Zlatých Glóbů: nejlepší herečka – drama a nejlepší scénář.

V českých kinech se karty rozdají od 4. ledna 2018.