čt28032024

středa, 08 listopad 2017 08:35

Recepty na zdravé lahůdky, které vás v zimě zahřejí

Cukrářky a kuchaři z Kašperských Hor pro vás vybrali několik osvědčených receptů, s nimiž se v zimě krásně zahřejete! Kromě toho že dobře chutnají, také podporují imunitu a v zimě se pak budete cítit plni síly a nadšení. Připravte si s námi domácí sirupy, kandované ovoce nebo originální marmeládu.

 Zázvorový sirup a kandovaný zázvor

Potřebujeme: 0,750 kg zázvoru, cca l,5 l vody, 2 větší citrony, 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrabat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme jeden na tenké plátky nakrájený citron a dáme asi na 20 minut vařit. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z druhého citronu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup: Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs nezačne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečicí papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po cca 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme – zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citronu a zalijeme horkou vodou. Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření, jako je například celá skořice, hřebíček nebo i badyán.

Pečená jablka s marcipánem

Doba přípravy: do 60 min. + odležení Počet porcí: cca 10 menších sklenic

Ingredience: 1 kg sladkokyselých jablek, cca 300 g třtinového cukru (skutečné množství podle sladkosti jablek), 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml jablečného moštu, cca 100 g hotového marcipánu (lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo obchodech pro cukráře, případně si ho můžete vyrobit i doma)

Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče (můžete připravovat i v troubě) nalijte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte cca 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru (celkové množství cukru záleží na sladkosti jablek a vaší chuti, a budete přidávat ještě marcipán, který je sám o sobě sladký).

Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci (neměla by být tekutá). Případně umístěte pekáč do trouby vyhřáté na 160 stupňů, občas promíchejte, hlavně od krajů. Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek. Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak zvýrazníte marcipánovou chuť.

Hotovou, ještě teplou směs rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; pro delší trvanlivost případně sterilujte.

Pomerančová marmeláda plná vitamínů

Potřebujeme: 6–8 větších pomerančů, krupicový cukr (cca 1,5 kg podle chuti), citrusový pektin, lusk pravé vanilky

Postup: Oloupejte kůru z jednoho pomeranče na velmi tenké proužky (pokud nemáte bio pomeranče, kůru předtím důkladně očistěte kartáčkem). Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla úplně ponořená, zasypte cca 300 g cukru a nechte povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijete následně do marmelády. Oloupejte ostatní pomeranče, případně odstraňte pecky. Polovinu pomerančů rozmixujte v mixéru najemno. Druhou polovinu nakrájejte na kostičky.

Obojí přendejte do hrnce, přidejte k dužině kandovanou kůru a přiveďte k varu. Do misky odsypte cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmíchejte ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na vás, záleží, jak chcete mít marmeládu sladkou. Vařte cca 20 minut, občas promíchejte a dávejte pozor, ať vám nevypění ven z hrnce. Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 litr) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smíchejte potřebné množství pektinu. Vmíchejte metličkou do mírně bublající směsi a povařte cca 5 minut. Na závěr přidejte naškrábanou vanilku. Kápněte marmeládu na malý talířek a dejte do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat.

Hotovou marmeládu vložte do čistých suchých sklenic, zašroubujte a obraťte víčkem dolů (nechte je v této poloze až do vychladnutí). Pro jistotu můžete ještě sterilovat. Nejlépe v troubě na plechu s trochou vody při teplotě devadesát stupňů zhruba třicet minut.