26042024

středa, 01 listopad 2017 06:28

Superpotravina jménem Moringa: Jaké jsou její účinky a v čem může pomoci?

Za peníze si v dnešní době koupíme mnoho. Zdraví na tento rychle rostoucí seznam ovšem stále nepatří. Existují ale přírodní způsoby, jak mu alespoň trochu vyjít naproti, a jedním z nich je zařazení Moringy do jídelníčku. Co vlastně Moringa je a jaké jsou její přednosti?

 

Původ a historie Moringy

Historie Moringy olejodárné sahá přibližně do doby 2000 př. n. l. Tehdy byla objevena v Indii, kdy ji pro její zázračné účinky tamní lékaři nazvali stromem zázraků. Od té doby se její využití několikrát pozměnilo a rozšířilo a v dnešní době je Moringa užívána nejen jako zpestření jídelníčku, ale zejména jako přírodní prostředek pro léčbu velké škály nemocí. Používají se jak kořeny, tak listy, semena, míza z kmene a dokonce i květy, které mají povzbuzující a afrodisiakální účinky. Moringa se pěstuje ve východní Indii, Číně, jižní Africe, jihovýchodní Asii či na Filipínách.

A právě z jedné rodinné filipínské farmy, konkrétně z ostrova Luzon pochází i Moringa, kterou můžete online objednat na webových stránkách Moringamix.cz. Tato farma zaručuje pěstování bez umělých hnojiv, pesticidů a další nadbytečné chemie a celý proces pěstování a zpracování vychází z tradičního obnovitelného způsobu. Většina procesů je prováděna ručně, a to od sběru přes sušení až po třídění těch nejkvalitnějších mladých lístečků. Ty jsou dále vyráběny jako flakes, prášek a v neposlední řadě i kapsle.

Výživové hodnoty Moringy

Moringa olejodárná patří mezi vůbec nejužitečnější rostliny na světě. Sto gramů této superpotraviny obsahuje například 25x více železa než špenát, 10x více vitaminu A než mrkev, 7x více vitaminu C než pomeranče či 17x více vápníku než mléko. Bohatá je ale i na draslík, protein a vlákninu. Moringa je také jediná v tuto chvíli známá rostlina, která v dostatečném množství produkuje přírodní neurotransmiter zeatin. Ten je důležitý pro správnou distribuci aminokyselin, vitaminů, olejů, antioxidantů a minerálů tam, kde mohou skutečně přispět k udržení našeho zdraví. Zeatin také přirozenou cestou pomáhá při úpravě hormonální rovnováhy žen a dívek, je tedy vhodné po něm sáhnout v období puberty, těhotenství, kojení či při menopauze.

Moringa je zároveň vhodná i při regulaci hmotnosti, jelikož představuje zdroj až 90 živin a 46 antioxidantů. Tělu tak dává vše potřebné a usměrňuje tím chutě na sladké.

Na Moringamix.cz můžete Moringu olejodárnou objednat ve formě kapslí, prášku či flakes. Oblíbené jsou ale i moringové čaje nebo například pohankové müsli s Moringou.