19042024

středa, 20 září 2017 00:00

Učení se cizímu jazyku je geniálním nástrojem osobnostního rozvoje

Metodika Kids&Us je pevně zakotvena v přirozeném procesu, jakým se dítě učí mateřský jazyk. Jedná se o bezpečnou metodu, která postupuje v konkrétním sledu a vychází z přirozeného a spontánního procesu vývoje. Když se dítě učí mateřský jazyk, začíná jej nejprve poslouchat. Až rozumí tomu, co slyší, začíná mluvit.

 

Nakonec se po určité době naučí číst a psát. Zakladatelka úspěšné, celosvětově používané metodiky výuky cizího jazyka od jednoho roku věku dítěte Kids&Us paní Natàlia Pararnau přijela do Prahy podpořit nově otevřené školy. Její vystoupení podpoří i rodiče zvažující jakým směrem se v oblasti vzdělávání svých dětí v oblasti cizích jazyků ubírat.

V rámci Grand Opening na pražských školách se spojila paní Natàlia Pararnau i s českými odborníky, z různých oblastí zabývajícími se problematikou uplatnění a znalosti cizích jazyků Čechů v globálním světě, včetně vrcholových manažerských pozic a politiky. Majitel master franšízy pro Českou republiky pan Miroslav Pešta plánuje do pěti let otevřít třicet škol po celém území České republiky, s ohledem na úspěšnost a funkčnost metodiky Kids&Us i jeho úspěchy z dalších projektů, zabývajích se oblastí vzdělávání.

„Začíná-li proces, kterým se dítě učí mateřský jazyk, okamžikem, kdy začne jazyk slyšet, proč bychom pak měli čekat, než mu představíme druhý nebo třetí jazyk, je-li naším cílem, aby nabylo vynikající znalosti nového jazyka? Právě toto je naše filozofie, o kterou se opírá metoda Kids&Us,“ uvádí Natàlia Perarnau, zakladatelka a autorka metody Kids&Us.

„Sama mám jazykové vzdělání, a když se mi narodilo první dítě, chtěla jsem ho učit anglicky. Byla jsem majitelkou vlastní anglické školy pro děti a teenagery a všimla jsem si, jak žáci, kteří se učili anglicky tradiční metodou výuky, nebyli schopni začít hovořit plynule anglicky i přesto, že se jazyk učili mnoho let. Proto jsem se rozhodla, že převrátím tradiční metodu vzhůru nohama, a začala jsem každý den chvíli hovořit na svou dceru anglicky.

Za krátkou dobu jsem si všimla, že rozumí tomu, co říkám, a dokonce se snaží odpovídat jí anglicky. Na základě této zkušenosti a vlastního výzkumu jazykové výuky v raném věku jsem si vytvořila vlastní metodiku a znovu začala provozovat jazykovou školu pro mnohem mladší děti. Tímto způsobem jsem začala prakticky používat svoji metodu u studentů a hodnotit výsledky,“ dodává Natàlia Perarnau.

„Jazyk je mnohem víc než si myslíme. Každý nový jazyk posouvá hranici našeho poznání. S naučením dalšího jazyka pomyslně bouráme i své hranice v našem nitru,“ uvádí ing. Miroslav Pešta majitel master franšízy Kids&Us pro Českou republiku. „Svět je takový, jaký je, také proto, že mnoho lidí na světě je zamčeno ve své kultuře a svém jazyce a díky neznalosti jiných jazyků nejsou pak schopni přijít do kontaktu s něčím jiným, třeba pokrokovějším a jsou odkázání na své mluvčí či média, které jim jejich vlastní svět zkreslí. Dokonce existuje studie, že lidé, kteří znají více jazyků jsou šťastnější. Více cestují. Mají pocit větší svobody a nezávislosti. Jsou dobrými leadery, protože mají rozhled,“ dodává Miroslav Pešta.

„Každá výuková metoda, která učí děti přirozeným způsobem a sází na jejich kreativitu má u mě podporu,“ uvádí ing. Markéta Pekarová Adamová, poslankyně Parlamentu České republiky. „Ještě větší důležitost přikládám této formě výuky v případě cizích jazyků. Pouhé memorování slovíček ve spojení se zastaralým způsobem výuky vede pouze k tomu, že jsou studenti v cizích jazycích nejistí, bojí se je používat a vytvářejí si budoucí bariéru nejen na pracovním trhu, ale především v rozvoji vlastní osobnosti.

Průzkum Eurobarometru ukazuje, že například se znalostí angličtiny jsou na tom Češi nejhůře ze všech zemí EU. Pouze 11 % Čechů samo o sobě tvrdí, že se domluví anglicky. To je alarmující výsledek, s kterým je nutné začít urychleně něco dělat. Musí se jednat o soubor změn, proto se musíme soustředit na kvalitu výuky, umožnit co největšímu počtu středoškolských a vysokoškolských studentů vycestovat za studiem do zahraničí, ale i umožnit se s cizím jazykem více setkávat, třeba díky duálnímu vysílání veřejnoprávní televize," dodává Markéta Pekarová Adamová.

„Učení se cizím jazykům je větší téma, než si myslíme. Ačkoliv se může zdát, že generace našich čtyřicátníků už mnohé dohonila, pořád zůstáváme Husákovými dětmi. Jako potomci socialistického školství jsme se nechodili do školy vzdělávat, to znamená studovat, osvojit si nové informace, zkoušet je prakticky použít a nakonec zjistit, zda je opravdu využít umíme,“ uvádí MgA. Magdalena Vokáčová, psychologický kouč a arteterapeut.

„Chodili jsme dokazovat výsledky úspěšného socialistického školství, prokázat efektivitu východního bloku. Sami jsme si tak vypěstovali bloky osobnostní. Po tři generace jsme neměli prostor chybovat a experimentovat, ale byli jsme vedeni k předstírání dokonalosti. Jak moc nás tato situace deformuje, a jak přímo ovlivňuje naši schopnost pojmout cizí jazyk, je nasnadě. Horší je, že stejný problém předáváme našim dětem. Oproti obecné představě, není učení se dalšímu jazyku především otázkou peněz. Daleko víc dovednost domluvit se cizím jazykem souvisí s naší odvahou a ochotou udělat chybu, a také s vůlí procházet situacemi, které jsou nepohodlné. Znamená to, že každé rozhodnutí naučit se cizímu jazyku je zároveň rozhodnutím tvrdě pracovat sám na sobě. K tomu potřebujeme opustit přístup, že nejprve chceme mluvit správně a teprve potom začneme jazyk používat. Odporuje to přírodě. Dítě také nejdřív křičí: „máma“, pak: „chci mámu“ a teprve potom: „já nechci, aby máma odjela“.

V cizím jazyce máme možnost stát se na chvíli opět dítětem, které objevuje, namísto toho, abychom předstírali, že umíme víc, než umíme. Můžeme být opět neumětelem, máme na to právo. Řeči nám skýtají příležitost odložit na chvíli vlastní identitu a osvobozují nás od stereotypů myšlení v našem vlastním jazyce. Znamená to, že skrze energii a melodii jiného jazyka rozšiřujeme své vědomí. Jak řekl v jedné diskusi pan Ing. Miroslav Pešta, který se inovativními metodami výuky jazyků zabývá víc než patnáct let: „porozumění jinému jazyku posouvá hranice nás v nás,“ dodává Magdalena Vokáčová.

_________________________________________________________________________________________________________________

Kids&Us děti učí angličtinu přirozeným způsobem, a to už od jednoho roku jejich věku. Metoda Kids&Us respektuje spontánní proces učení jazyka a přistupuje k výuce angličtiny, jako by se jednalo o mateřský jazyk dítěte. To si tak prochází stejnými přirozenými fázemi jako při učení mateřštiny: poslechem, porozuměním, mluvením, čtením a psaním. Učí na základě příběhů. Každý kurz má svého hrdinu, který je ve stejném věku jako žáci a prožívá stejné životní situace jako oni. To dětem umožňuje se se svými hrdiny ztotožnit, a přilnout k nim skrze nový jazyk. Děti v Kids&Us jsou aktéry příběhů, nejsou pouhými diváky.

Díky bohaté interakci, opakování a emočním podnětům u nich vytváří škola potřebu se aktivně vyjadřovat. Používá vlastní výukové materiály vytvořené týmem pedagogů, metodologů, lingvistů, skladatelů, textařů a grafiků. Kids&Us metodika je kontinuální - propracovaná od jednoho roku až do osmnácti let. Děti dochází na hodiny „po škole nebo po školce" jako do kroužku. Přesto jim Kids&Us metoda zaručuje každodenní kontakt s angličtinou a díky tomu po čase velmi dobře rozumí a mluví bohatým jazykem s autentickou výslovností. Cesta školy Kids&Us je učení i mimo učebny a to prostřednictvím příběhů, rodinných her, mobilních aplikací v angličtině, divadélek, kurzů vaření pro děti atd.

Jedná se o revoluční metodu ve výuce jazyků. Kids&Us zahájila svoji činnost v roce 2003 třemi školami v Barceloně ve Španělsku. Následně odstartovala svoji mezinárodní působnost, v letech 2011. V průběhu let se škola rozrostla do počtu více jak 376 center v 8 zemích světa (Španělsko, Itálie, Francie, Belgie, Andora, Mexiko, Maroko, Česká republika) a společně s Kids&Us se anglicky učí více než 115 00 žáků. V Praze byla otevřena první škola v Malešicích v roce 2014. V květu a červnu letošního roku přibyly další tři školy. Jejich slavnostní otevření pro veřejnost a možnost zápisu do kurzů bylo zahájeno Grand Openingem, a to v Kids&Us Nové Butovice, v Kids&Us Vršovice a Kids&Us Modřany. Do pěti let je v České republice v plánu otevřít 30 škol Kids&Us. Více na www.kidsandus.cz

Miroslav Pešta

Vystudoval mezinárodní vztahy na VŠE v Praze. V roce 2010 založil společnost Archimedes Inspiration a.s. a začal se věnovat oboru výuky cizích jazyků, především angličtiny. Zakladatel a spolumajitel jazykové školy Stories, která je určena pro dospělé (www.stories.cz). Iniciátor a spolumajitel projektu a aplikace Mooveez – English with movies (Angličtina s filmem) (www.mooveez.cz). Metodika Mooveez vychází z myšlenky, že učit se cizí jazyk skrze film je nejen zábavné, ale i efektivní. Mooveez je produktem společnosti Archimedes Inspiration, a. s., která se vlastní i progresivní jazykovou školu Stories. Aplikace s původním názvem Movies for iPad byla s ohledem na plánovaný vstup na zahraniční trhy nově přejmenována na Mooveez - English with movies. Projekt “Mooveez - English with movies” (Angličtina s filmem) z dílny českého startupu získal v Londýně prestižní ocenění ELTons, které uděluje British Council nejlepším řešením pro výuku angličtiny. Za svou mobilní aplikaci pro tablety si odnesl vítězství v hlavní kategorii “Digitální inovace”. 2. června 2016 v Londýně vyhlásila British Council ve spolupráci s organizací Cambridge English Language Assessment vítěze mezinárodní soutěže ELTons (ELT – English Language Teaching). Jedná se o jedinou mezinárodně uznávanou cenu, udělovanou výjimečným projektům na poli výuky angličtiny. Je udělována celkem v šesti kategoriích a cenu za rok 2016 v kategorii „Digitální inovace“ si odnesla společnost Archimedes Inspiration za svůj projekt Mooveez. Spolumajitel master franšízy Kids&Us pro Českou republiku, kterou přivedl do ČR v roce 2014 s cílem ovlivnit celou jednu generací dětí, dát jim šanci na nový start do života a vybudovat 30 škol po celé České republice. Všechny projekty patří pod křídla společnosti Archimedes Inspiration a.s., ve které je pan Pešta předsedou představenstva. Otec 3 dětí, které všechny plynule hovoří anglicky.

Markéta Adamová

Markéta Pekarová Adamová vstoupila v roce 2009 do nově vzniklé strany TOP 09. Do té doby se aktivně politicky neangažovala. V komunálních volbách na podzim roku 2010 byla zvolena do zastupitelstva Prahy 8. Stala se radní této městské části pro sociální oblast. Mandát zastupitelky obhájila v roce 2014. Od září 2013 je členkou předsednictva TOP 09 Praha. V roce 2013 se stala poslankyní Parlamentu ČR, kde se věnuje rodinné politice, lidským právům a vzdělávání. V roce 2015 byla zvolena místopředsedkyní TOP 09. Dohovoří se plynně anglickým jazykem, ve kterém se zdokonalovala především během jejích zahraničních dobrovolnických pobytů.

Magdalena Vokáčová

Jako psychologický kouč pracuje 16lel. Je žákyní zakladatele koučinku sira Johna Whithmora. Původně vystudovala DAMU, obor herectví, autorská tvorba a pedagogika. Na vysokou školu navázala výcviky koučování, terapeutickými workshopy a dalším studiem psaní a divadla – v Čechách, Británii a USA. Používá klasické koučovací metody, které kombinuje s hereckými technikami a arteterapií. Již sedmým rokem vede integrovaný výcvik koučování. Zaměřuje se na koučování komunikace a vztahů. Pracuje s jednotlivci, páry i teamy. Je autorkou knihy „Zakázaná učebnice koučování“ a Sebekoučovacích karet. Pravidelně publikuje. Je členkou britské obchodní komory. Je matkou devítiletého syna, který hovoří plynule anglicky a francouzsky.