čt25042024

čtvrtek, 27 duben 2017 14:07

Učení se, je postoj – KIDS &US klade důraz na to, aby byla angličtina pro děti základním stimulem

Studium je vyjádřením postoje k životu a světu okolo nás. Chtít se něco naučit naznačuje zvědavost a také pokoru, uvědomění si skutečnosti, že nevíme vše. Své postoje předáváme ostatním lidem, a to jak ty pozitivní i negativní, jsou nakažlivé. Odpovědnost rodičů spočívá ve vštípení určitých postojů svým dětem, tak proč se nesoustředit na to vštípit jim pozitivní přístup ke studiu? Děti se rodí s neomezenou zvědavostí a naším úkolem jako rodičů je tuto zvědavost rozvíjet a podporovat.

Pokud dítě řekne, že až vyroste, chce být farmářem, proč nezdůraznit význam toho, co se naučí v předmětech spadajících do přírodních věd? Co může být zajímavější pro dítě, které chce být farmářem, než naučit se, kdy sít a kdy sklízet úrodu?

„Jsme zvyklí na to, že děti potřebují, aby vše bylo ohromně zábavné. Pokud není, děti ztratí zájem. Dnešní děti v tomto věku hledají snadnou zábavu a radost, a také okamžité uspokojení. Co může zpočátku vypadat nevinně, se stává postojem k životu, jako neustálá touha a očekávání, že dostaneme vše hned, teď a tady, abychom dosáhli okamžitého uspokojení. Jak pak děti nacházejí radost, která přichází z čekání, trpělivosti a tvrdé práce? Přístupy jako TRPĚLIVOST a VYTRVALOST jsou pomalu zastaralé a ruku v ruce s tím jde nedostatek dlouhodobých cílů. Krátkodobá radost vyprchá stejně rychle, jako se objevila. Nikdy nebyl kladen takový důraz na motivaci žáků a podporu rovných příležitosti, jako právě nyní. Osobně si myslím, že problém leží v lidech, kteří předávají své postoje dětem," uvádí Natàlia Perarnau, zakladatelka a autorka metody Kids&Us

„Za svou dlouhou kariéru učitelky jsem viděla stovky rodičů a dětí a mohu s jistotou prohlásit, že rodiče, kteří jsou do studia nadšení, dokáží toto nadšení ve velké míře přenést na své děti," dodává Natàlia Perarnau.

Ve škole Kids&Us, anglické škole pro děti od 1 roku, je kladen důraz na to, aby byla angličtina pro děti základním stimulem při jejich důležitých prvních, formujících letech života. Cílem Kids&Us je, aby se děti učením bavily a a byla v nich podporována touha po tom, aby se chtěly naučit víc.

Jazykové kurzy v Kids&Us po škole či školce, jednou v týdnu, zahájily nábor nových žáků pro školní rok 2017/2018. Pro rodiče s dětmi jsou připraveny ukázkové lekce, aby si děti vyzkoušely, zda jim právě tato forma výuky cizího jazyka bude vyhovovat.

_________________________________________________________________________________________________________________

Kids&Us děti učí angličtinu přirozeným způsobem, a to už od jednoho roku jejich věku. Metoda Kids&Us respektuje spontánní proces učení jazyka a přistupuje k výuce angličtiny, jako by se jednalo o mateřský jazyk dítěte. To si tak prochází stejnými přirozenými fázemi jako při učení mateřštiny: poslechem, porozuměním, mluvením, čtením a psaním. Učí na základě příběhů. Každý kurz má svého hrdinu, který je ve stejném věku jako žáci a prožívá stejné životní situace jako oni. To dětem umožňuje se se svými hrdiny ztotožnit, a přilnout k nim skrze nový jazyk. Děti v Kids&Us jsou aktéry příběhů, nejsou pouhými diváky. Díky bohaté interakci, opakování a emočním podnětům u nich vytváří škola potřebu se aktivně vyjadřovat. Používá vlastní výukové materiály vytvořené týmem pedagogů, metodologů, lingvistů, skladatelů, textařů a grafiků. Kids&Us metodika je kontinuální - propracovaná od jednoho roku až do osmnácti let. Děti dochází na hodiny „po škole nebo po školce" jako do kroužku. Přesto jim Kids&Us metoda zaručuje každodenní kontakt s angličtinou a díky tomu po čase velmi dobře rozumí a mluví bohatým jazykem s autentickou výslovností. Cesta školy Kids&Us je učení i mino učebny a to prostřednictvím příběhů, rodinných her, mobilních aplikací v angličtině, divadélek, kurzů vaření pro děti atd. Jedná se o revoluční metodu ve výuce jazyků. Kids&Us zahájila svoji činnost v roce 2003 třemi školami v Barceloně ve Španělsku. Následně odstartovala svoji mezinárodní působnost, v letech 2011. V průběhu let se škola rozrostla do počtu více jak 321 center v 9 zemích světa (Španělsko, Itálie, Francie, Belgie, Andora, Mexiko, Portugalsko, Maroko, Česká republika) a společně s Kids&Us se anglicky učí více 100 000 žáků. V Praze je otevřena škola v Malešicích od roku 2014. Do pěti let je v České republice v plánu otevřít 30 škol Kids&Us. Více na www.kidsandus.cz

Miroslav Pešta

Vystudoval mezinárodní vztahy na VŠE v Praze. V roce 2010 založil společnost Archimedes Inspiration a.s. a začal se věnovat oboru výuky cizích jazyků, především angličtiny. Zakladatel a spolumajitel jazykové školy Stories, která je určena pro dospělé. (www.stories.cz) ? Iniciátor a spolumajitel projektu a aplikace Mooveez – English with movies (Angličtina s filmem) (www.mooveez.cz). Metodika Mooveez vychází z myšlenky, že učit se cizí jazyk skrze film je nejen zábavné, ale i efektivní. Mooveez je produktem společnosti Archimedes Inspiration, a. s., která se vlastní i progresivní jazykovou školu Storiesˇ. Aplikace s původním názvem Movies for iPad byla s ohledem na plánovaný vstup na zahraniční trhy nově přejmenována na Mooveez - English with movies. Projekt "Mooveez - English with movies" (Angličtina s filmem) z dílny českého startupu získal v Londýně prestižní ocenění ELTons, které uděluje British Council nejlepším řešením pro výuku angličtiny. Za svou mobilní aplikaci pro tablety si odnesl vítězství v hlavní kategorii "Digitální inovace". 2. června 2016 v Londýně vyhlásila British Council ve spolupráci s organizací Cambridge English Language Assessment vítěze mezinárodní soutěže ELTons (ELT – English Language Teaching). Jedná se o jedinou mezinárodně uznávanou cenu, udělovanou výjimečným projektům na poli výuky angličtiny. Je udělována celkem v šesti kategoriích a cenu za rok 2016 v kategorii „Digitální inovace" si odnesla společnost Archimedes Inspiration za svůj projekt Mooveez.Spolumajitel Master franchizy Kids&Us pro Českou republiku, kterou přivedl do ČR v roce 2014 s cílem ovlivnit celou jednu generací dětí, dát jim šanci na nový start do života a vybudovat 30 škol po celé České republice. Všechny projekty patří pod křídla společnosti Archimedes Inspiration a.s., ve které je pan Pešta předsedou představenstva. Otec 3 dětí, které všechny plynule hovoří anglicky.