so20042024

pondělí, 15 březen 2021 09:18

Velikonoční jidáše z pohankové mouky

Než se pustíte do pečení, vybírejte mouku pečlivě a nakupujte ji vždy v bio kvalitě. Při pěstování bio obilovin, ze kterých se mouka vyrábí, se nepoužívají pesticidy ani průmyslová hnojiva. Pole jsou plná života a ekologičtí zemědělci usilují o dosažení biologické rovnováhy, tedy stavu, kdy půda, mikroorganismy, rostliny a živočichové jsou ve vzájemně vyváženém poměru, což posiluje schopnost rostlin bránit se proti chorobám a škůdcům.

Koupí bioproduktů prospějete nejen sobě, ale také přírodě. V obchodech bio mouky jednoduše najdete podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.

Velikonoční jidáše z pohankové mouky

Náš tip: Zkuste pohankovou mouku z Ekofarmy Javorník, která se zaměřuje na pekařský sortiment již od roku 1991!

- 500 g bio pohankové mouky

- 70 g bio másla pokojové teploty

- 2 ks bio žloutků

- 300 ml bio smetany

- 80 g bio třtinového cukru

- 25 g droždí

- Kůra z bio citrónu

- Špetka soli a muškátového květu

Na potření:

- 1 ks bio vejce

- 2 lžíce bio medu

- 1 lžíce bio másla

Do malé mísy vložte droždí a lžíci cukru. Pomocí vidličky je rozmíchejte na kaši. Do směsi přidejte 100 ml vychladlé smetany, lžíci mouky a na teplém místě zakryté utěrkou nechejte vzejít kvásek. Následně smíchejte ve větší míse všechny ostatní ingredience. Platí zde pravidlo: nejdříve suché suroviny a následně máslo, žloutky a smetanu. Na závěr přidejte kvásek. Promíchejte a zpracujte těsto. Po 10-15 minutách by mělo být hladké a pružné. Následně ho vytvarujte a vložte do mísy, kterou překryjete potravinovou fólií a dáte na hodinu kynout na teplé místo. Posléze těsto vyndejte a chvíli hnětejte. Pak jej rozdělte tak, abyste měli 24 stejných dílů. Z každého vytvarujte váleček o délce asi 25 cm a tloušťce prstu. Poté z nich vymodelujte uzlíky, potřete je vejcem a nechte ještě chvíli vykynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté jidáše ještě jednou potřete vejcem a dejte péct asi na 15 minut, dokud nebudou mít zlatou barvu. Mezitím si připravte med – ten ohřejte a do něj vložte přiměřený počet kousků másla, aby vznikla omáčka. Tou následně potřete jidáše ihned po vyndání z trouby.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Výhodou nákupů přímo od eko farmáře není ale jen příjemný osobní kontakt či možnost konkrétního výběru sezónních produktů, ale také zážitek z farmy jako takové, který rozhodně stojí za to! Významnou roli u nákupu na eko farmě pak hraje především záruka čerstvosti. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jež dodržují legislativu ekologické produkce. Systém kontrol je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.