čt18042024

úterý, 19 leden 2021 10:24

Jak nepropadnout lednové depresi

Je po Vánocích, čas odpočinku je za námi, svátky jsme nemohli strávit s nejbližšími a už si pomalu ani nepamatujeme, jak vypadá modrá obloha a sluneční paprsky. K tomu návrat k pracovní rutině a stále zavřené školy. Letos přichází Blue Monday s ideálními podmínkami pro lednovou depresi. Jak se jí vyvarovat a udržet si duševní pohodu, radí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren.

NEJDEPRESIVNĚJŠÍ DEN V ROCE?

Třetí lednové pondělí, takzvané „modré pondělí“, je celosvětově známé jako nejdepresivnější den v roce. Autorem termínu Blue Monday je britský psycholog Cliff Arnall 1, který však tento fenomén vymyslel na zakázku a podložil nesmyslnými výpočty, jež byly již mnohokrát odborníky vyvráceny. Modrého pondělí se tedy nemusíme bát o nic více než třeba pátku třináctého. I tak však může posloužit dobrému účelu – osvětě o důležitosti psychického zdraví.

NEZANEDBÁVEJTE SVÉ PSYCHICKÉ ZDRAVÍ

Někdy zapomínáme, že stejně jako se staráme o své fyzické zdraví, je potřeba dbát i o to duševní. Kdo z nás se někdy necítil vyčerpaný, bez energie? Vyvážené fyzické a psychické zdraví se odráží na naší celkové pohodě.

Současná doba, pro mnohé spojená s přechodem na home office, nemožností setkávat se se svými blízkými a známými, příliš vyváženosti nenahrává a je tak snadnější kvůli stresu a sociální odloučenosti sklouznout k úzkostem, depresím či problémům se spánkem. „Oddělování pracovního a soukromého života je důležité pro udržení duševní rovnováhy. Je proto zásadní myslet na prevenci a najít si čas sám pro sebe, kdy se mohu věnovat určité psychohygieně,“ radí Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU, a vysvětluje: „Psychohygiena je soubor metod, které pomáhají udržovat a znovunabývat duševní pohodu.“

Základy duševní pohody jsou v zásadě stejné, jako základy zdravého životního stylu:

o Dostatek spánku – To je základ. Dospělý člověk by měl spát 6 až 8 hodin denně.

o Zdravá, vyvážená strava – Jídelníček má být složený z kvalitních potravin a čas od času můžeme zařadit nějakou oblíbenou pochoutku jako „odměnu“. Zapomeňte ale na extrémy – drastické diety, nebo naopak přejídání, přemíru alkoholu a nezdravých pokrmů.

o Pravidelný a přirozený pohyb – Nepostradatelný je pro fyzické i psychické zdraví. Díky němu se udržujeme v kondici, přijdeme na jiné myšlenky a zlepšíme si náladu.

o Zvládání časové náročnosti – Správně si naplánovat a rozvrhnout povinnosti je základem boje proti stresu. Dopředu si určete, kolik času věnujete práci, povinnostem, rodině, ale i sobě. Sepište si na papír vlastní rozvrh a zaneste do něj kompletně vše.

„Rozhodně své případné potíže a úzkosti nezatajujte a komunikujte o nich se svým okolím. Můžete se tak vyhnout i zbytečným konfliktům, které by vám určitě dobrou náladu nepřinesly,“ doporučuje Ivana Lánová. „Nezapomínejte na odpočinek a koníčky, u kterých se zrelaxujete. V neposlední řadě je důležité se čas od času zastavit a poslouchat své tělo – i to vám vysílá varovné signály, které není radno podceňovat,“ uzavírá Lánová

POMOC Z LÉKÁRNY

Pokud přetrvávají například problémy se spánkem nebo se zažíváním, je dobré poradit se s lékařem či lékárníkem. „Často za námi přichází lidé s prosbou o radu na zlepšení kvality spánku. Lékárník je připraven pomoci vybrat vhodnou čajovou směs, doplňky stravy či léčivé přípravky s ohledem na celkovou anamnézu pacienta. Vždy je nutné přihlížet k celkovému zdravotnímu stavu a zejména dlouhodobě užívaným lékům. Je důležité předcházet nevhodným kombinacím léčiv, aby naopak nedocházelo ke zhoršení stavu či dokonce ohrožení zdraví pacienta,“ vysvětluje Ivana Lánová a nabádá: „Není ostuda svěřit lékárníkovi kromě fyzických i ty psychické problémy. Jsme připraveni pomoci komplexně. Dokážeme poznat stav, který vyžaduje návštěvu lékaře, a tu pak pacientovi doporučit.“

Zdroj: https://www.independent.co.uk/life-style/blue-monday-real-truth-depressing-day-21-january-truth-facts-bills-work-christmas-a8736531.html