so20042024

čtvrtek, 05 listopad 2020 11:56

Sex a intimní onemocnění: tabu, o nichž mezi sebou partneři nemluví

Při sexuálním vzrušení jdou velmi často určitá pravidla, prevence a uvážlivost stranou. V takový moment málokdo přemýšlí o možných rizicích nebo intimních onemocněních. A pokud k potížím dojde, většina lidí o nich nechce mluvit ani před lékařem, ani před svým partnerem. Intimní partie hrají v partnerském a sexuálním životě podstatnou roli. Pokud je něco v nepořádku, je třeba to řešit. To je alfou a omegou spokojeného vztahu.

 Věděli jste, že každou pátou ženu trápí bakteriální vaginóza? Že je sex častou příčinou problémů s močovými cestami a jejich zánětu? A že konkrétní sexuální praktiky, jako je např. anální sex, nemají vliv na rozvoj hemoroidálního onemocnění? Jinými slovy, řekne-li se intimní onemocnění, nemusí se jednat jen o „klasické“ nemoci jako je syfilis, chlamydie, HPV, kapavka anebo HIV.

Intimní onemocnění ve vztahu

Sexuální zdraví se netýká pouze ochrany před sexuálně přenosnými nemocemi (STD), ale také prevence dalších intimních obtíží. Onemocnění intimních partií není příjemná věc. Je důvodem, proč se vyhýbat společenským akcím a jakékoliv příležitosti k sexuálnímu styku s partnerem. Přitom, partner je ten, kdo by s vámi měl sdílet i nepříjemné zdravotní komplikace. „Je důležité o svých obtížích mluvit nahlas a nazývat je správnými slovy,“ říká docentka klinické psychologie Laura Janáčková.

Nemoc č. 1 - bakteriální vaginóza

Toto onemocnění se řadí mezi nejčastější gynekologické onemocnění žen a za jejím vznikem stojí narušení přirozené poševní rovnováhy. Dochází tak ke zvýšení hladiny pH a přemnožení tzv. špatných bakterií způsobujících zánět. Důvodem bakteriální vaginózy může být užívání antibiotik, dlouhý pobyt v mokrých plavkách, přemíra užívání prostředků na intimní hygienu, anebo nechráněný sex s nestálým partnerem. Jedním z nejčastějších příznaků této bakteriální infekce je zápach, často popisovaný jako „rybí“, a našedlý výtok. Přestože nejde o pohlavně přenosné onemocnění, samotným aktem se infekce může zhoršovat. Léčba vaginózy je poměrně jednoduchá – probíhá za pomoci cílených antibiotik nebo přípravků obnovujících přirozenou vnitřní mikroflóru.

Nemoc č. 2 – zánět močových cest

Zánět močových cest postihuje ženy desetkrát častěji než muže. A kromě toho, že se jedná o velmi bolestivý stav, který postihuje močovou trubici, močový měchýř a ledviny, má také negativní dopad na sexuální život ženy. Jsou to právě záněty močového měchýře, které vedou ženy k odmítání pohlavního styku a k sexuální abstinenci. Paradoxem je, že právě sex stojí velice často na začátku našich problémů s močovými cestami a jejich zánětem.

Při sexu mají bakterie, které se v okolí močové trubice a konečníku nachází, větší šanci proniknout do močového ústrojí. Největší šance na počínající zánět močového ústrojí bývá v případě nočního sexu, po němž se ženy neumyjí, anebo si alespoň neodskočí.

Ještě problematičtějším je dnes již odtabuizovaný anální styk. E.coli, která záněty nejčastěji způsobuje, je bakterií střevního původu. Kvůli análnímu styku se dostane ve větším množství jak do pochvy, tak i do okolí močového ústrojí a následně i do něj. V případě zánětu močových cest je třeba nasadit cílená antibiotika, dodržovat pitný režim a alespoň po dobu léčby vynechat sexuální aktivitu.

Nemoc č. 3 – hemoroidální onemocnění

Hemoroidy neboli hovorově řečeno hemeroidy jsou žilní pletence v oblasti konečníku. „Jejich úkolem je uzavírat konečník a bránit samovolnému úniku střevních plynů a stolice. Hemoroidy máme všichni. Ale to, co nás trápí, je jejich zánět a zvětšení,“ říká MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z Nemocnice TGM Hodonín. To je projevuje jako pálení, svědění, otoky a krev na toaletním papíře.

Příznaky zmírníte kombinací režimového opatření jako je strava bohatá na vlákninu a dostatečný příjem tekutin, lokální (masti, čípky) a medikamentózní léčbou. Jejím cílem je užívání venofarmak – léků na posílení žilní stěny v hemoroidálních pletencích a zastavení probíhajícího zánětu. Vhodná venofarmaka vám může doporučit a případně předepsat lékař., čípky a masti s aplikátorem koupíte v lékárně. Vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, přispívají k hojení a snižují riziko vzniku prasklin, pomáhají i od svědění, pálení a ekzému.

Mast Alfalex s trojitým efektem

Trojitý efekt masti zajišťuje zmírnění příznaků hemoroidálního onemocnění a podporuje léčbu. Vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, přispívá k hojení a snižuje riziko vzniku prasklin. Pomáhá i od svědění, pálení či ekzému. Zakoupíte v lékárně nebo na e-shopu za doporučenou cenu 199 Kč. Zdravotnický prostředek, CE2409, Pro více informací si přečtěte návod k použití. www.konectabu.cz

Někteří lidé za další z účinných preventivních opatření považují anální sex, který je s hemoroidy často spojován. A to jak v pozitivním, tak i v negativním smyslu. Pravdou je, že není nijak dokázáno, že by jakákoliv sexuální praktika nějakým způsobem rozšíření hemoroidů ovlivňovala. Faktem však zůstává, že v případě, kdy již hemoroidálním onemocněním trpíte a pociťujete příznaky, k výraznému nepohodlí při sexu zpravidla dochází. „Ve své ordinaci se s tím setkávám poměrně často, stěžují si ženy i muži. Důvody, proč člověk pociťuje nepříjemnost při sexu, jsou bolestivost, protože se člověk nemůže soustředit na prožitek. Druhým problémem bývá vizuální složka. Je třeba řešit hemoroidální onemocnění včas a navštívit lékaře. Pro lékaře to je běžná rutina, není třeba se bát. Když budete situaci řešit správně a včas, rychle odezní a všechno bude zase bez problémů,“ uzavírá docentka klinické psychologie Laura Janáčková.