čt28032024

pondělí, 19 říjen 2020 10:41

Jak si dopřát vitamin C netradičním způsobem?

Znáte přísloví „je to jako vylézt na strom yuzu nahý“? Nejspíše ne a není divu. Pochází z japonštiny a jeho významem je překonání obtíží či překážek. Asijský keř yuzu je totiž velice trnitý a lézt na něj by nebylo nic příjemného. Plody yuzu nejsou příliš vhodné pro konzumaci v čerstvé podobě.

Vzhledem připomínají citron, ale jsou hořké, neobsahují mnoho šťávy, a navíc jsou plné pecek, takže se bez úpravy téměř nekonzumují. Staří asijští předkové však přišli na způsob, jak je uchovat a konzumovat. Dali tak vznik unikátnímu nápoji, který má nejen skvělou chuť, ale navíc je plný vitaminu C. Rovněž umí zahřát, takže je ideálním společníkem do sychravého počasí.

Starý recept

Zralé yuzu se sklízí na podzim, čerstvé plody ale moc dlouho nevydrží. Asijští farmáři však umí ovoce zpracovat tak, aby si zachovalo svojí specifickou chuť a zdravé látky – plody yuzu vypeckují, nakrájí a smíchají s medem a cukrem. Aby nepřišlo nic z tohoto vzácného plodu na zmar, zpracovávají ho celý. Na klasický Yuzu tea se zpracovává hlavně kůra s dužinou a šťávou: „Yuzu tea je v Česku zatím ne příliš známé, kdo ho ale ochutná, ten si ho většinou hned zamiluje. S podzimem přichází období, kdy se budeme potřebovat zahřát a doplnit vitaminy. Yuzu tea splňuje obojí a může být netradičním zpestřením jídelníčku,“ říká Eliška Hynková ze společnosti Yuzu.

„Céčko“ v mnoha formách

Yuzu tea má mimo skvělou chuť i další výhodu. Je zdrojem vitaminů a antioxidantů – zejména vitaminu C. Šťáva, kůra i semena mají řadu pozitivních účinků, nejen antioxidační, ale také protizánětlivé, protirakovinné či antimikrobiální vlastnosti. 1 Výhodou je, že se z něj dá připravit velké množství receptů: „Z Yuzu tea si namícháte horký nápoj i chlazenou limonádu, můžete ho přidat do koktejlů i kávy. Zařadit se dá ale například i do moučníků či marinád na maso. Můžete s ním experimentovat, jak se vám zlíbí, je to takové doplňovaní vitaminů hravou formou,“ dodává Eliška Hynková.

Zdroje: 1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129.2014.902