čt18042024

středa, 02 říjen 2019 07:43

Dýňové lívance nebo cheescake: Podzimní dýňové menu

Konec října se nese ve znamení původně anglosaského svátku Halloweenu, který se postupně zabydlel i v českých domácnostech. Ačkoliv koleda zůstává stále spíše doménou anglicky mluvících zemí, ostatní zvyky jako převlékání do kostýmů a zdobení domácnosti i zahrady dýněmi jsou oblíbené celosvětově. Výroba tzv. Jack-o'-lantern, tedy lucerny z vydlabané dýně a svíčky, se stala vyhledávanou podzimní kratochvílí nejedné české rodiny.

 

Dýňové lívanečky

Suroviny: 1x menší dýně hokkaido cca 0,5 kg, 3–4 vejce, mletá skořice, med nebo datlový sirup dle chuti, na ozdobu bílý jogurt do 3 % tuku, kakao, ovoce na ozdobení

Postup: Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky (nemusíte loupat), které povařte ve vodě doměkka. Sceďte vodu a rozmixujte do hladka. Přidejte vajíčka, ochuťte skořicí a doslaďte medem nebo datlovým sirupem. Důkladně promíchejte, aby vzniklo husté těsto. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte trochu kokosového oleje, na kterém budete smažit malé lívanečky. Hotové lívanečky můžete ozdobit bílým jogurtem smíchaným s kakaem nebo marmeládou a čerstvým ovocem.

Dýňový cheesecake

Suroviny: 200 g máslových sušenek, 600 g dýně (1/2 dýně), 50 g másla, 2 vejce, 200 g třtinového cukru, 250 g tvarohu, 250 g ricotty, lžička skořice, lžička zázvoru

Postup: Dýni uvařte, rozmixujte, sceďte vodu a nechejte vychladnout. Na dno dortové formy nasypte nadrcené sušenky promíchané s máslem a dejte zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochuťte skořicí a zázvorem a postupně vychladlou dýni. Směs nalijte na vychladlé sušenky a dejte zpět do trouby. Pečeme cca 1 hodinu na 160 °C. Po upečení dejte vychladit do ledničky.

Dýňová polévka

Ingredience na 4 porce:

2 cibule

100 g petržele

200 g mrkve

1 kg dýně Hokkaidó

20 g másla

1 lžíce oleje

jogurt do 3 % tuku

pepř, sůl, mletý zázvor

Postup:

Zeleninu nakrájejte na kostky a orestujte na cibulce a na másle smíchaném s olejem. Ochuťte solí, pepřem a zázvorem. Po změknutí rozmixujte do konzistence hladkého krému, který ještě zjemníte bílým jogurtem.

Výživové hodnoty na 1 porci: 205 Kcal

Bílkoviny: 17 %

Sacharidy: 65 %

Tuky: 18 %

 

Špagetová dýně

Suroviny na 4 porce: 2 špagetové dýně, 1 kg rajčat, 2 červené papriky, česnek, cibule, 1 lilek, vývar, čerstvá bazalka, oregano, sýr do 20 % tuku, olivový olej, sůl, pepř

 Postup:

Dýně rozpulte, pokapejte olivovým olejem a pečte na 200 °C řezem dolů asi 45 minut, dokud nezměkne. Upečenou dýni vidličkou naškrábejte na špagety. Během pečení dýně si připravte omáčku. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji. Přidejte nakrájené papriky, lilek, rajčata a ochuťte kořením a bylinkami a duste pod pokličkou doměkka, aby zelenina pustila šťávu. Hotovou omáčku můžete rozmixovat, a servírovat na vydlabané dýně a ozdobit strouhaným sýrem do 20 % tuku.

 

Dýňový salát

Suroviny: 1x dýně hokkaido cca 0,5 kg, 2 červené cibule střední, cherry rajčátka, třešničky mozzarelly, dýňová semínka, směs salátů: polníček, ledový salat, čekanka

Zálivka: olivový olej, dýňový olej, med nebo javorový sirup

Postup: Dýni a cibule nakrájejte na měsíčky, dejte je péct do trouby na cca 15 minut na 200 °C do změknutí. Připravte si zálivku na salát. Smíchejte olivový olej, dýňový olej a med nebo javorový sirup ve stejném poměru, množství zvolte podle množství zeleniny. Do mísy dejte směs salátů, cherry rajčata pokrájená na poloviny, třešničky mozzarelly, přidejte opečenou dýni a cibuli a dochuťte zálivkou a ozdobte dýňovými semínky.