so20042024

neděle, 07 duben 2019 00:00

Počet celiaků v ČR dramaticky roste – přibývá speciálních potravin

V současné době představuje jedinou možnost léčby celiakie přísná bezlepková dieta, kdy lidé ze své potravy natrvalo vyloučí lepek. Výrobky z pšenice, žita či ječmene musí vyměnit za bezlepkové. S přibývajícím počtem celiaků přibývá i výrobců, kteří své potravinové výrobky nabízejí nově v bezlepkové verzi. 

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k chronickému zánětu tenkého střeva a vymizení takzvaných klků. Tenké střevo poté není schopno stravu zpracovat. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek neboli gluten – ten se nachází ve všech obilovinách.

Lékaři předpokládají, že tímto onemocněním trpí přibližně padesát tisíc lidí v České republice, navíc odhadují, že se podaří diagnostikovat jen jednu desetinu případů. Další lidé o své nemoci vůbec neví.

Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni zejména na domácí stravu a na pultech obchodů nebylo na výběr moc druhů bezlepkových potravin. V dnešní době, kdy na celiaky myslí i legislativa a výrobci tak musí uvádět lepek ve složení svých výrobků, se významně zlepšil výběr potravin.