19042024

pondělí, 01 duben 2019 00:00

Velikonoční očista se zeleným čajem

Velikonoce a jarní očista patří k sobě. Vydat se na cestu zdraví a duševní harmonie vám přitom pomůže i zdánlivě obyčejná věc – pravidelné pití čistého zeleného čaje. Tradiční nápoj staré Číny už po tisíciletí pomáhá zdravému organismu udržovat se v rovnováze, a to i po stránce duševní. Čím přesně nám zelený čaj prospívá a proč si ho dopřávat právě na jaře?

 

Energii slunečních paprsků na jaře cítí každý z nás. Chuť povzbudit své tělo po dlouhé a náročné zimě je v době Velikonoc vůbec nejsilnější, a proto je nejvyšší čas doplnit zdravý životní styl i přírodními antioxidanty. A právě ty obsahuje zelený čaj v nebývalém množství.

Flavonoidy, jak se tyto „čajové“ antioxidanty nazývají, zbavují tělo nebezpečných volných radikálů. Tyto škodlivé látky se v našem těle usazují vlivem civilizačních faktorů a zásadně snižují kvalitu našeho života. Prokazatelně totiž způsobují kornatění tepen, celkové stárnutí organismu a v neposlední řadě i vznik zhoubných nádorů. Dodávat tělu dostatek antioxidantů je proto nezbytné, a to tím spíš, že si je v zeleném čaji můžeme dopřát bez omezení každý den.

Jemně zbarvený zelený čaj však přináší i řadu dalších pozitiv. Dokázány jsou jeho desinfekční a antibakteriální účinky, díky nimž se snáze vyhneme infekcím a virózám, které si zimou oslabené tělo vybírají jako snadný cíl. A právě lahodná chuť je dalším benefitem, který působí na psychickou pohodu.

Za povzbuzení, které se projeví lepší náladou, vděčíme v případě zeleného čaje kupodivu kofeinu. Ačkoli se vám nejspíš s kofeinem vybaví i šálek černé kávy, je to právě zelený čaj, který obsahuje tuto látku s výhodnějšími vlastnostmi. Na rozdíl od kofeinu z kávy totiž působí značně delší dobu a na vlně elánu a čisté mysli nás udrží podstatně déle, než poměrně krátce účinkující kávové nápoje.

Svátky jara jsou zkrátka tím nejlepším časem, kdy nekompromisně zahájit péči o své zdraví a definitivně se probudit ze zimního spánku. Užijte si Velikonoce v klidu a v pohodě. Se zeleným čajem to půjde samo!