29032024

středa, 05 prosinec 2018 10:01

Foodcast 2019: rok 2019 bude rokem veganství

Gastronomii dominuje trend wellness a zdraví, a na stále populárnějším a preferovanějším veganském talíři tak dostávají roli hlavních hrdinů zelenina, jedlé květy, ale například i seitan nebo u nás stále ještě exotická přísada heme. Podle nejnovější analýzy společnosti Uber Eats se veganství a vegetariánství stanou hlavním životním směrem, kterým se bude vydávat stále více Evropanů. Potvrzují to data získaná v rámci studie Foodcast 2019. Ta detailně sledovala změny, nárůsty a souvislosti ve vyhledávání jídel u téměř 200 milionů objednávek, které za posledních šest měsíců uskutečnili uživatelé aplikace Uber Eats v celé Evropě.

 

Příští rok se na jídelních lístcích mnohem většího počtu restaurací v celé Evropě objeví známější i exotičtější náhražky masa:

1. Jedlé květy (květy brutnáku, levandule a ibišku)

2. Jídla a nápoje z konopí (semena, mléko a čaj)

3. Seitan (náhražka masa bohatá na proteiny)

4. Manakiš, „manakeesh" nebo „manakish" (chléb z oblasti východního Středomoří)

5. Hem/heme (sloučenina, která se používá při výrobě veganských hamburgerů a dodává jim „nezaměnitelnou masovou příchuť")

V hledání alternativ jsou uživatelé Uber Eats skutečnými přeborníky – ať už mluvíme o veganech nebo flexitariánech (částeční vegetariáni). S rozšiřující se nabídkou bezmasých jídel se ale mění chutě, a tak například na popularitě zřejmě ztratí chlebovník (jackfruit), často považovaný za veganskou alternativu trhaného vepřového.

Na seznamu položek, u nichž data z Uber Eats predikují v příštích 12 měsících pokles, jsou přitom i takové stálice zdravého stravování, jako je matcha nebo aloe vera. Naopak návrat slaví káva jako horký nápoj, protože zájem o tzv. cold brew (studenou extrakci kávových zrn) bude klesat.

Nejpopulárnější potraviny v roce 2018

Spolu s předpovědí toho, co bude příští rok v rámci gastronomie tzv. „in" a co tzv. „out", Uber Eats Foodcast 2019 rovněž odhalil nejpopulárnější potraviny a potravinové přísady letošního roku. A i když jsou Češi obecně vnímáni v gastronomii spíš jako milovníci „tradičního jídla a velkých porcí", zajímavou zprávou je, že objednávkám Uber Eats v České republice dominují veganské pokrmy, konkrétně s hlavní přísadou tofu. Následují je pak populární vietnamské pho, resp. jídla s hlavní přísadou česnekem, medem nebo miso (japonská sójová pasta).

TOP 20 nejpopulárnějších potravin a přísad v aplikaci Uber Eats za rok 2019

1. Tofu

2. Pho

3. Česnek

4. Med

5. Miso

6. Vegan

7. Bulgur

8. Zázvor

9. Hummus

10. Keto

11. Tahini

12. Quinoa

13. Sriracha

14. Paleo

15. Bibimbap

16. Seitan

17. Haloumi

18. Kimchi

19. Heme

20. Chia