čt18042024

pátek, 16 listopad 2018 08:20

Zkuste to syrové – raw cukroví

Pokud se potýkáte s alergií na lepek nebo s jeho intolerancí a máte strach, že si o vánočních svátcích nebude moct vychutnat vaše oblíbené cukroví, nepropadejte rozhodně panice. V dnešní době je spousta variant, ze kterých můžete vybírat. Navíc se vám otevírá i možnost v kuchyni trochu experimentovat a třeba objevit zatím neznámé chutě a suroviny.

Odborníci na pečení ze Světa cukrářů vám přinášejí své tipy, jak se s Vánocemi v případě těchto dietních omezení vypořádat.

Ořechy jako náhrada mouky

I do klasických receptů se často společně s moukou používají namleté ořechy. A protože ořechy jsou přirozeně bezlepkovou surovinou, dá se tímto postupem rozhodně inspirovat také při přípravě bezlepkových sladkostí. Skvělou variantu představuje například mandlová mouka. „Mandlová mouka není vhodná jen k přípravě těsta na makronky, využijete ji i k přípravě bezlepkových vánočních sušenek nebo do veganských receptů. Je však třeba si dát při přípravě pozor, jaký druh mandlové mouky jsme zakoupili – některé druhy neobsahují zcela najemno namletou mouku a vyskytují se tak hrudky. Ty je třeba nejdříve přesát, využít se pak tyto zbytky dají třeba ke zdobení zákusků,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů.

Zvolte přirozeně bezlepkovou mouku

Jednou z prvních věcí, kterou může člověk při bezlepkové dietě udělat, je nahradit klasickou pšeničnou mouku bezlepkovou variantou. Na výběr je mnoho druhů, jako je pohanková, rýžová, kukuřičná či ještě neobvyklejší druhy jako mouka z cizrny nebo fazolí. Je však třeba mít na paměti, že s těmito druhy nelze pracovat stejně jako s obyčejnou pšeničnou – tedy nelze v klasickém receptu pouze nahradit klasickou mouku za bezlepkovou, ale je třeba bezlepkové mezi sebou v ideálním poměru nakombinovat. „Jestliže je člověk začátečník a netroufá si, nejjednodušší je pořídit si už takto připravené „mixy“, které mají vychytaný ten správný poměr. Bez problémů pak vytvoříte chutné linecké nebo rohlíčky. A pak stačí si jen připravit si vykrajovátka a vrhnout se na pečení,“ doporučuje Michal Kubíček. Výsledek rozhodně stojí za to!

Zkuste to syrové – raw cukroví

Raw nepečené cukroví se řadí mezi trendy posledních let, a to nejenom proto, že je mnohem rychleji hotové než to klasické. Díky svému složení je považováno za zdravější a vzhledem k tomu, že je mnohem více syté, tak ho člověk nedokáže spořádat na posezení takové množství. Nejčastěji se v receptech na raw dobroty objevují datle, různé druhy ořechů, kokos, ale také třeba vločky. Nemějte však obavy, i s těmito surovinami lze vykouzlit oku lahodící cukroví. Můžete vytvořit kuličky, vyrobit tyčinky, ale stejně tak použít vykrajovátka nebo formičky k vytvarování vánočních motivů. A vás vánoční stůl tak bude rozhodně rozmanitý nejenom chuťově, ale i na pohled.

Tip pro čokoholiky

Pokud se řadíte mezi milovníky čokolády, přinášíme tip zaručeně pro vás. Není totiž nic jednoduššího, než rozpustit ve vodní lázni kvalitní čokoládu a smíchat ji se vším, co máte rádi – se sušenými plody, strouhaným kokosem nebo mandlemi a vlašskými ořechy. Z této směsi pak můžete vytvořit hrudky nebo placičky, nechat je ztuhnout a vánoční dobrota je na světě. Rozpuštěnou čokoládou je možné také plnit ozdobné košíčky, mezi jednotlivé vrstvy čokolády se hodí třeba oříškové nebo burákové máslo. A pokud si troufnete na trochu vyšší cukrařinu, můžete si doma vyrobit i čokoládové pralinky. K tomu postačí správná formička a trezírovací sáček, kterým je pohodlně bez problémů naplníte.

„Pokud ovšem patříte mezi celiaky, kteří musí bezlepkovou dietu dodržovat opravdu striktně, dejte si pozor na jednotlivé suroviny a čtěte pozorně etikety – i čokoláda, oříšková másla, ořechy nebo sušené plody mohou obsahovat stopové množství lepku. Vybírejte proto opravdu pečlivě,“ upozorňuje Michal Kubíček.