čt28032024

čtvrtek, 01 listopad 2018 08:35

Vysoký krevní tlak odhalte včas

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze je nejčastějším a nebezpečným onemocněním kardiovaskulárního systému. S tímto civilizačním onemocněním se potýká pětina obyvatel. Protože vysoký tlak nebolí, dozví se mnoho lidí o něm náhodou až během prohlídky u lékaře. Základem úspěšné léčby je přitom jeho včasné odhalení. Pomoci může domácí tlakoměr.

Na vznik vysokého krevního tlaku má vliv mimo jiné nevhodný životní styl (nedostatek pohybu, obezita, vysoký přísun soli a podobně). Postihuje častěji muže než ženy a je nebezpečný tím, že zpočátku žádné potíže nezpůsobuje.

Příznaky arteriální hypertenze jsou nevýrazné a nespecifické. Při masívním a náhlém zvýšení tlaku může mít pacient bolesti hlavy a závratě. Velmi často se arteriální hypertenze projeví až závažnými komplikacemi – cévní mozkovou příhodou nebo srdeční ischémií. Proto je důležité pravidelné měření krevního tlaku.

Kdy hovoříme o vysokém krevním tlaku?

Normální hodnota krevního tlaku se pohybuje kolem 120/80 mmHg (milimetrů rtuťového sloupce). O vysokém krevním tlaku můžeme hovořit od hodnot 140/90 mmHg a více. U diabetiků pak již od 130/90 mmHg.

Vysoký krevní tlak je potřeba zavčasu léčit a pravidelně sledovat i v domácím prostředí.

Krevní tlak by si měl pravidelně kontrolovat každý, ale určitě chronicky nemocní pacienti s diagnózou hypertenze. 

Neléčená hypertenze zvyšuje zdravotní rizika

Neléčená hypertenze může vést až k infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě. Vysoký krevní tlak může zvýšit riziko dalších onemocnění srdce, onemocnění ledvin nebo očí, i riziko cévní mozkové příhody. Při mírně zvýšeném tlaku pomůže dieta, omezení stresu, pravidelný pohyb, omezení alkoholu, soli a kouření. Pokud se ani při dodržování uvedeného režimu stav do tří měsíců nezlepší, lékař nasadí léky.