čt28032024

středa, 10 říjen 2018 00:00

Podporujte dítě v jeho vývoji zábavnou formou. Věk je klíčové kritérium

O tom, že nejlepším způsobem učení je zábava, byl přesvědčen už Komenský, který prosazoval heslo „škola hrou“. Vzdělávací a naučné hry přitom nejsou totéž co nudná výuka ve školních lavicích. Umí nejen zabavit, ale stimulují zvídavost, pomáhají aktivně rozvíjet mysl každého dítěte a jsou zdrojem informací o dospělém světě. Jsou důležité hlavně pro předškoláky, kterým pomáhají osvojit si klíčové dovednosti před začátkem školní docházky.

Hračky pro děti od tří do šesti let představují nejzákladnější stavební kameny pro fyzický i psychický vývoj dětí. V tomto formativním věku je třeba pracovat na rozvíjení takových kompetencí, jako je jemná motorika, koordinace pohybu, zručnost, postřeh, základy uvažování, představivost a schopnost poznávání vnějšího okolí. Děti se v této fázi života rychle vyvíjejí a posouvají dopředu, a pokud jim budeme na této cestě klást zajímavé výzvy a pomáhat jim neustále se zlepšovat, dospějí v jedince se samostatným myšlením, tvůrčím založením a bohatou fantazií. Vybírejte hračku přiměřeně věku, aby splnila svůj výchovně-podnětný potenciál.

Kojenci, batolata a předškoláci

V novorozeneckém období jsou hračky upozaděny ve prospěch adaptace na nové prostředí. Teprve kojenci začínají rozeznávat předměty, jejich tvary a barvy a začínají plně vnímat krásu a barevnost světa kolem. Je to období experimentování, trénování koordinace zraku, sluchu a hmatu.

Můžeme ho označit za počátek vývoje osobnosti. Dítě se rychle vyvíjí v návaznosti na množství podnětů získávaných z okolí. V tomto věku jsou ideální hračky, které nejdou rozebírat na malé dílky, snadno se omývají a jsou přiměřené velikosti a nosnosti dětské ruky. Hračky by měly být barevné, vydávat nějaký zvuk a motivovat ke zrakovému soustředění, úchopu a sledování pohybu. Oblíbené jsou závěsné hračky nebo hrací podložky.

V batolecím věku se dítě učí chodit a mluvit a začíná uplatňovat svoji fantazii a tvořivost. Počáteční neumělé experimenty plynule přecházejí ve skutečnou hru a dítě se začíná pohybovat v prostoru. K tomu potřebuje trénovat koordinaci svalů a motoriku. To dítě nejlépe učí míče, tahací hračky nebo různá odstrkovadla. Vedle hrubé motoriky je třeba se zaměřit i na tu jemnou, aby se zpevnilo držení ruky a paže, zlepšila se koordinace oči – ruce a trénovala se zručnost. Tyto činnosti nejlépe pomáhají rozvíjet puzzle, tvarovací hmoty a stavebnice.

„V předškolním věku hry začínají dostávat reálný rozměr a přibližují se běžným situacím ze života. V tomto věku je třeba intenzivně pracovat na tom, aby si děti osvojily sociální modely chování a vyzkoušely si nejrůznější role a vztahy, do nichž je skutečný svět strukturován,“ říká Marcel Pech, marketingový ředitel distributora hraček Pexi pro český a slovenský trh. „Samostatnou kapitolou je čtení. Naučit se dobře číst je pro děti klíčovou kompetencí. Čtení pomáhá rozšiřovat slovní zásobu, zlepšuje vyjadřování slovem i písmem, rozvíjí fantazii a ve školním věku usnadňuje osvojování pravidel české gramatiky,“ doplňuje Pech.

Žijeme však v digitálním věku, kdy se o pozornost našich juniorů přetahují nejrůznější blikající obrazovky. O to více by se na rozvoj čtení měli zaměřit rodiče, aby děti čtení milovaly a touhu číst si odnesly i do dospělosti. „Hra Přečtu ti, mami je zábavná vzdělávací hra určená pro děti od šesti let. Nebál bych se ji ale doporučit ještě dětem o rok mladším, které s abecedou teprve začínají. Je velice jednoduchá a její obtížnost můžete sami určit výběrem délky slov a jejich počtu. Hra

nabízí opravdu originální výukový mechanismus. Děti vytvářejí slova, aniž by si toho všimly, nebo naopak – si mohou starší děti snadno podle složeného obrázku zkontrolovat správně sestavená slova. Výhodou je rovněž to, že se do hry může zapojit i mladší sourozenec nebo rodič a jednoduše soutěžit ve skládání obrázků, aniž by bral písmena na zřetel,“ doplňuje Pech.