19042024

čtvrtek, 13 září 2018 00:00

Trhat zuby moudrosti?

Zuby moudrosti se tak nazývají proto, že obvykle prořezávají v téměř dospělém věku, kdy má již člověk určité životní zkušenosti, tudíž by měl být moudrý.

Prořezávání zubů moudrosti je velmi variabilní od cirka 17 let do pozdní dospělosti, mnohdy prořežou až ve stáří. Vzhledem k vývoji lidstva ztrácejí zuby moudrosti (třetí moláry) svoji funkci, takže nedochází vždy k založení jejich zárodků, z toho vyplývá, že ne u každého zuby moudrosti prořežou. 

Pokud zuby moudrosti prořežou ve správné poloze a nedojde k jejich poškození zubním kazem , není nutné je extrahovat (vytrhnout). 

Existuje však jev nazývaný obtížné prořezávání zubů moudrosti, který je způsoben nedostatkem místa (vývojově zmenšené čelisti, špatná poloha zárodku). Jedná se o více či méně rozvinutý zánět měkkých tkání a zárodečného vaku, obklopujících zuby moudrosti. Za určitých okolností může zánět proniknout až kolem čelistních prostorů,  což může být až život ohrožující komplikace (vzácně). 

V případě, že je nutné zub moudrosti extrahovat, doporučujeme, aby zákrok provedl zkušený stomatochirurg, protože tento výkon je někdy komplikovaný.  

Vzhledem k jejich extrémní poloze je třeba se zaměřit na těžko přístupné plošky a čistit je speciálními pomůckami, například jednosvazkovým kartáčkem.

MUDr. Bořek Slezáček, stomatolog, Dental Office H33, www.dental-office.cz

MUDr. Bořek Slezáček absolvoval lékařskou fakultu v Olomouci. Specializuje se na parodontologii, onemocnění sliznice dutiny ústní a dentoalveolární chirurgii.