čt28032024

středa, 29 srpen 2018 09:13

V Praze proběhne největší setkání dětí ze zkumavky na svět

Letos je to 40 let, co se narodilo první dítě ze zkumavky. Od té doby jich po světě chodí několik stovek tisíc a jen v ČR se jich ročně narodí několik tisíc. Klinika ISCARE pořádá pravidelně setkání rodičů a dětí narozených díky IVF, v minulosti dokonce překonalo světový rekord, jenž do té doby držela Čína. Letošní setkání rodičů a dětí „ze zkumavky“ proběhne v sobotu 1. září v Areálu Vltavanů v Praze Hodkovičkách.

Start celé akce je plánován na 9:30. Letošní ročník se ponese v hrdinském duchu. Děti tak budou moci potkat své oblíbené postavy z komiksů a pohádek jako jsou Batman, Spiderman, Shrek, Víla Zvonilka, Ledová králova nebo Princezna na vlásku. O zábavu se dále bude starat Michal Nesvadba a Honza Popleta, pro děti je připravena řada her, soutěžních disciplín či oblíbené malování na obličej.

„Pomoc se založením rodiny neplodným párům už pro nás na klinice dávno není jen zaměstnáním. Být svědkem toho, jak „naše“ děti rostou, sílí a dospívají je k nezaplacení. Možná i díky tomu máme velmi vysokou úspěšnost zákroků/léčby,“ říká MUDr. Jaroslav Hulvert, primář IVF oddělení klinického centra ISCARE.

Každým rokem se v České republice narodí přes pět tisíc dětí ze zkumavky. Problémy se založením rodiny řeší v dnešní době každý pátý pár. Jako „neplodný“ je pár definovaný po roce neúspěšných pokusů o početí dítěte. Žena by si měla nechat vyšetřit hormonální profil a podstoupit ultrazvukové vyšetření. U mužů je potřeba udělat spermiogram a zjistit kvalitu a počet pohyblivých spermií. To vše by měl pár provést v koordinaci se svým ošetřujícím gynekologem a případně navštívit některé z center asistované reprodukce.

Odborníci také stále častěji doporučují především mladým lidem zamražení pohlavních buněk. „V západní Evropě je to velký trend, tzv. Social freezing. Díky zamražení zdravých pohlavních buněk v mladém věku mají lidé jistotu, že i v případě nemoci, úrazu nebo pozdější neplodnosti budou moct mít vlastní rodinu,“ dodává primář Hulvert.

Další zajímavé články v této kategorii: « Nepovedené plastiky Když se plastika nepovede.... »