čt18042024

středa, 11 duben 2018 06:33

Setřeste zimu s lehkými a zdravými jarními recepty

Dlouhá a lezavá zima zanechává na těle stopy. Často se cítíme těžcí nebo unavení a mnohdy přibylo i nějaké to kilo navíc. Naštěstí nás konečně vítá jaro a s ním chuť na lehká svěží jídla, která pomohou vyčistit a znovu nastartovat organismus. Právě teď je ta nejlepší doba na detox.

Oživte svůj jídelníček zeleninou, ovocem a vitamíny. Připravte si chutné špenátové tartaletky s mrkví a ovesnými vločkami a k svačině si nachystejte vitamínové smoothie.

Na špenátové tartaletky budete potřebovat:

Těsto:

2 vejce

6 lžic olivového oleje

120 g mrkve (jemně nastrouhané)

100 g ovesných vloček (rozemletých)

140 g celozrnné mouky

1 lžička prášku do pečiva

sůl

Náplň:

4 šalotky

2 lžíce olivového oleje

80 g Listového špenátu řezaného (balení 400 g)

8-10 sušených rajčat

200 ml mléka

2 vejce

100 g čedaru

sůl

mletý pepř

Do robotu dejte vejce s olivovým olejem a nechte prošlehat plochým nástavcem. Po chvíli přidejte nastrouhanou mrkev, najemno rozemleté vločky, mouku, prášek do pečiva a sůl dle chuti. Zpracované těsto si rozdělte na osm dílů a vytvarujte z každé části na pomoučněném válu kolečka, kterými plňte formičky na tartaletky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut. Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku do zlatova.

Přidejte špenát a směs osolte a opepřete. Nakonec přisypte nasekaná sušená rajčata a nechte vychladnout. V míse si smíchejte mléko s vejci, nastrouhaným sýrem a přidejte ke špenátové směsi. Upečené tartaletky plňte vzniklou náplní a pečte na 180 stupňů dalších 15 až 20 minut. Hotové koláčky můžete podávat v teplé i studené formě, skvěle poslouží k obědu, večeři i svačině.

Příprava vitamínového smoothie je opravdu velmi snadná.

S jeho obsahem můžete experimentovat. Můžete přidat své oblíbené ovoce nebo sáhnout po sezónní nabídce ze zahrádky. Kromě máty je možné osvěžit nápoj například také meduňkou. A pokud chcete do těla dostat opravdu velkou porci vitamínů a minerálů, přidejte trochu kapusty. Díky malinám ji ve smoothie skoro neucítíte. Na nápoj si připravte:

1 zralé mango

2 hrsti mražených Malin  200 g

šťáva z 1 limetky

2 hrsti Listového špenátu řezaného (balení 400 g)

několik lístků čerstvé máty

150 až 200 ml vody

Všechny ingredience důkladně promixujte a podávejte ozdobené malinou a lístkem špenátu.