čt28032024

pondělí, 15 leden 2018 15:01

Včasné jaterní testy vám mohou zachránit zdraví

Játra jsou největším orgánem v břišní dutině, u zdravých dospělých běžně váží mezi 1,36 a 1,6 kg a hrají klíčovou roli v řadě tělesných funkcí. Naše játra jsou náchylná k různým poškozením, některá mohou být relativně snadno léčitelná, jiná jsou závažnější. V obou případech je ale nejdůležitější, aby se na tato poškození přišlo včas. Schopnost jater se znovu zregenerovat je opravdu úžasná, rostoucí zdravá nová tkáň může nahradit tu, která byla poškozena.

Játra mají v našem těle mnoho úloh: detoxikují krev, odbourávají škodlivé a nežádoucí látky, produkují žluč na podporu trávení, ukládají některé vitamíny, železo, glukózu a další. „Vzhledem k důležitosti a zranitelnosti jater je třeba všechny problémy řešit co nejdříve. Pokročilá jaterní onemocnění mají hluboký negativní vliv na kvalitu a často i délku života nemocného. Mezi jaterní onemocnění patří například hepatitida, cirhóza, steatóza neboli ztučnění či nádory,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Jak poznám problém?

Poškození jater se projevuje různě. Mezi příznaky onemocnění jater patří například žluté zabarvení kůže, očního bělma, tmavý odstín moči či naopak nápadně světlá stolice, výrazná únava, zápach z úst, hnědé skvrny na kůži. „Tyto příznaky onemocnění jater se vztahují k jaterním onemocněním obecně. Ale existuje mnoho specifických onemocnění, která ovlivňují játra, a každé z nich má specifické příznaky. Aby byly případné problémy pokud možno včas zjištěny, je zapotřebí provést jaterní testy,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc.

„Vyšetřením jaterních testů se snažíme odhalit poškození jaterních buněk, jejich funkce či zhoršený odtok žluči z jater v důsledku akutních a chronických onemocnění jater. Problémy mohou způsobit též viry hepatitidy A, B, C a E. Funkci jater narušují ale i jiné viry – nejčastěji cytomegalovirus a EB virus – nebo chemické faktory, jako jsou např. alkohol ve větších dávkách, organická rozpouštědla či některé léky,“ dodává MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Vyšetření je nenáročné a dostupné

Pokud si chcete ověřit, že jsou vaše základní jaterní testy v pořádku, přijďte nalačno, nejezte cca 12 hodin a nekuřte. Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje. Laboratorní výsledky si můžete vyzvednout druhý pracovní den po odběru. U vyšetření cytomegaloviru a EB viru lze výsledky vyzvednout za 7 pracovních dní po odběru.

Veškerá vyšetření provádíme i bez doporučení lékaře za přímou úhradu. Našim klientům se často nechce trávit čas v čekárně u lékaře a pak žádat, zda jim konkrétní vyšetření předepíše. Volí rychlejší cestu a navštíví rovnou naše odběrová místa. Jejich seznam a další informace naleznete na webu www.euclaboratore.cz.

Péče o vaše zdraví je nejlepší investice!