čt28032024

pondělí, 18 prosinec 2017 09:31

Vaření s Vendy a Jirkou Sýkorou

Autorka kuchařek a televizního pořadu Vendula Špetlíková, známá jako Vendy, se spojila s Mlékárnou Valašské Meziříčí a pro milovníky dobré kuchyně společně vytvořili několik receptů. Ty potom uvařili s desetibojařem, mistrem světa v juniorské kategorii a mistrem Evropy v kategorii do 23 let Jirkou Sýkorou, kterého Mlékárna podporuje, podobně jako i další mladé sportovce.

 

JOGURTOVÉ NEKYNUTÉ LÍVANCE

Česká klasika, v moderní odlehčené verzi bez kvasnic

Ingredience

2,5 hrnku (250 ml) hladké mouky

2 celá vejce

1,5 hrnku mléka

1 bílý jogurt (150 g)

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

Špetka soli

Postup

Postup na tyto lívance je zcela jednoduchý a rychlý. Všechny ingredience umícháme v hladké těsto, na pánvi rozehřejeme olej a smažíme (né zprudka) na rozpáleném oleji do zlatova. Lívance pak podáváme podle chuti s jogurtem, ovocem, marmeládou, nebo domácím džemem.

LOSOS PEČENÝ NA SOLI S JOGURTOVÝM PŘELIVEM

Jednoduchá rychlá příprava, pro labužníky i začátečníky

Ingredience (Na 4 porce)

4 steaky z lososa

2 bílé jogurty (á 150 g)

1 kg Hrubozrnné mořské soli

Citrónová (limetková) šťáva

Hrst pokrájeného kopru

Cukr

Bílý pepř

Sůl

Postup

Pekáček vysypeme hrubozrnnou solí, lososa na ní položíme kůží dolů a dáme péct do trouby asi na 25-30 minut. Přeliv je zcela jednoduchý, smícháme bílý jogurt se špetkou soli, cukru a bílého pepře, zakápneme citrónovou (limetkovou) šťávou a přidáme nakrájený kopr. Podávat můžeme s uvařeným bramborem.

JOGURTOVÉ MINIDEZERTY S POVIDLY

Rychlé minidezerty, které zvládne úplně každý,

Tuk v těstě nahrazuje jogurt, který zaručí vláčnost korpusu

Ingredience těsto

1 hrnek polohrubé mouky (hrnek=250ml)

1/4 hrnku cukru krupice

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

2 celé vejce

2 bílé jogurty (á 150 g)

3 lžíce kakaa

3 lžíce rumu

3 lžíce švestkových povidel

Postup

Všechny ingredience umixujeme v hladké těsto. Kakaové těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy (srnčí hřbet). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut (nutné zkusit špejlí, zda je upečeno). Koláč necháme vychladit a poté vyklopíme z formy.

Další ingredience

Povidla

Smetana 33%

Smetana fix

Postup

Po vychladnutí nakrájíme koláč na plátky, je to jednoduché, protože se držíme zářezů od srnčího hřbetu (celkem 16 ks). Poté na tácek vyskládáme 8 kusů plátků, potřeme povidly a přiklopíme druhým plátkem. Nakonec již jen nastříkáme šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem a ozdobíme dle fantazie.

VENDY TIP! Na koláč můžeme po vychladnutí nalít čokoládovou plevu a posypat tím, co máme rádi – oříšky, kokos, mandle, nebo nastrouhanou čokoládovou tyčinku. Takto připravený koláč můžeme servírovat samostatně, nejen na minidezerty.

LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

Odlehčená verze bramborovému sálu, díky jogurtu a čerstvému jablku, po kterém Vám nebude těžko

Ingredience

1 kg brambor

3-4 velké mrkve

2-3 petržele

200 g celeru

2 Jablka

1 malá cibule

1 lžíce cukru

2 lžíce octa

1 malé balení (170 g) sterilované kukuřice

1 malé balení (170 g) sterilovaného hrášku

4 sladko-kyselé okurky

2-3 lžíce majonézy

Bílý jogurt

Sůl, Pepř, Citrónová šťáva

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostky. V hrnci v osolené vodě uvaříme oloupanou mrkev, celer a petržel. Jakmile je zelenina poloměkká, vypneme sporák, přidáme cukr a ocet a necháme v tomto nálevu vychladnout. Pak zeleninu pokrájíme. Dále si oloupeme a nakrájíme jablíčko a cibuli.

Všechno dáme do větší mísy, přidáme sterilovanou kukuřici a hrášek, osolíme, opepříme, zastříkáme citrónovou šťávou, přidáme majonézu, jogurt a znovu promícháme.

VRSTVENÝ JOGURTOVÝ POHÁR

Sladká tečka nesmí chybět, ale mnohdy není čas na přípravu – tento pohár se připraví za chvilku a výsledek stojí za to

Ingredience

1 ovocný smetanový jogurt (150 g)

Drobenka z korpusu, nebo bábovky (můžeme nahradit drcenými piškoty)

Čerstvé ovoce

Postup

Do poháru pokrájíme odřezky korpusu, nebo bábovky, navrstvíme ovocný jogurt a celý postup opakujeme až je pohár hezky plný. Nakonec ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty, nebo meduňky.

______________________________________________________________________________________

Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty,polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

Jiří Sýkora je český vícebojař, juniorský mistr světa v desetiboji z roku 2014 a také Mistr Evropy 2017 v kategorii do 23 let . První roky života strávil ve Vladislavi a nyní bydlí v Praze. K atletice ho přivedl trenér Pavel Svoboda, který ho objevil na Vánoční laťce pořádané školou. Atletice se věnuje od svých 14 let. V roce 2011 v první dorostenecké sezóně vyhrál mistrovství republiky v desetiboji výkonem 6973 a nominoval se na mistrovství světa dorostenců do 17 let v Lille. Zde závodil v osmiboji a výkonem 5823 skončil sedmý. V roce 2012, kdy se nekonala žádná mezinárodní dorostenecká akce, Jiří Sýkora vyhrál znovu mistrovství republiky výkonem 6854. V první juniorské sezóně roku 2013 zaznamenal velký výkonnostní růst a vyhrál mistrovství republiky v desetiboji výkonem 7521. Jiří Sýkora se tímto výkonem kvalifikoval na mistrovství Evropy juniorů v Rieti a zařadil se mezi favority na medaili. Před mistrovstvím Evropy vyhrál mistrovství republiky v dálce mužů výkonem 764. Velké zlepšení zaznamenal již v hale v roce 2014, kdy vyhrál mistrovství republiky v sedmiboji a výkonem 5838 překonal český rekord Jana Kudličky. Před mistrovstvím republiky navíc absolvoval první seniorský sedmiboj na mezistátním utkání v Anglii a zaznamenal výkon 5530. V letní sezóně překonal na mistrovství republiky v Praze téměř o 300 bodů český juniorský rekord Tomáše Dvořáka výkon 8047 a s přehledem splnil limit na MS juniorů v Eugene. Před ním stačil absolvovat první seniorský desetiboj na Madeiře v rámci I. evropské ligy vícebojů. V závodě atakoval hranici 8000 a skončil výkonem 7927 na druhém místě. Zároveň splnil limit na seniorské mistrovství Evropy v Curychu. 16 dní po tomto výkonu zahájil desetiboj na mistrovství světa juniorů a hlavně díky povedenému druhému dnu a heroickému výkonu v závěrečném běhu na 1500m získal první mužskou juniorskou zlatou medaili pro ČR v nejlepším historickém výkonu v rámci juniorského desetiboje 8135 (absolutního juniorského světového rekordu 8397 dosáhl Němec Voss v rámci mužského desetiboje). V roce 2016 se Jiří Sýkora zúčastnil Letní Olympiády v RIO DE JANEIRO.

Vendula Špetlíková se narodila 26. 12. 1981 v Praze. Základy vaření a pečení ji naučila její maminka, výborná kuchařka tradičních českých jídel a studnice receptů našich maminek a babiček. První tištěnou knihu vydala v roce 2015, s distribucí po celé ČR a částečně i na Slovensku – v knihkupectvích, ale i řetězcích Tesco, Albert hypermarket, Makro, nebo Globus, ale i na vlastním e-shopu. Druhou tištěnou kuchařku vydala v roce 2017. V současné době píše svůj blog, každý den inspiruje své fanoušky recepty české kuchyně na Facebooku a sociálních sítích s fanouškovskou základnou přes 20.000 a průměrným dosahem 140.000 uživatelů, specializuje se na českou kuchyni, a proto jsou její prioritou i české výrobní firmy. V roce 2016 a 2017 se umístila v TOP 10 Czech Blog Awards a pravidelně inspiruje diváky u televizních obrazovek v pořadech pro ženy na ČT1, ale i v rádiu v pořadu „Rádiové vaření s Vendy“. Na otázku „Jak byste se představila, pro ty, kdo Vás neznají?“, odpověděla autorka kuchařek: „Jsem kuchařka, moderátorka, bloggerka, vydavatelka knih, ale i producentka vlastního pořadu. Snažím se prosadit dnes trochu opomíjenou českou kuchyni našich babiček a maminek, vařím z kvalitních, dobře dostupných surovin u nás, tak aby každodenní vaření bylo radostí a né starostí, kde sehnat exotickou surovinu. Pro mé fanoušky jsem dobrou přítelkyní, kamarádkou a rádkyní. Držím se zásady, abych propagovala vždy kvalitní produkty, které budou pro všechny dostupné a mohu se za jejich kvalitu zaručit.“ www.varimesvendy.cz, http://facebook.com/varimesvendy https://plus.google.com/102851902928288093449/posts/p/pub https://www.youtube.com/channel/UCw83HPVmyiimdNFhkMIwN0w https://www.instagram.com/varime_s_vendy/