čt25042024

úterý, 12 září 2017 07:49

Jak účinně bojovat proti podzimním nemocem? Nejúčinnější je prevence!

Podzim už poměrně vytrvale klepe na dveře a spolu s ním přichází i obávané nemoci, jako je chřipka, nachlazení a záněty dýchacích cest. Jak se proti nim účinně bránit? Tajemství úspěchu tkví v preventivním posilování imunitního systému.

Oslabený imunitní systém je problémem zejména u dětí, seniorů a všech, kteří jsou pravidelně vystavovány psychické zátěži a stresu. Oslabená imunita však nepředstavuje problém jen proto, že jsou lidé náchylnější k nemocem virového a bakteriálního původu, ale omezuje nás i v ostatních aspektech. Při oslabené imunitě jsou totiž lidé mnohem více unavenější, hůře zvládají stresové situace a zřídka odolávají častým podzimním depresím.

Pomoci ovšem mohou vitaminy, probiotika a enzymy. Některé z nich totiž řídí správné fungování imunity. Dokáží ji nastartovat, zvýšit její obranyschopnost a ve správný okamžik zase její aktivitu utlumit. Udržují tak imunitní systém ve zdravé rovnováze a pomáhají bojovat proti nemocem. Příjem enzymů je však nutné, zejména v podzimním období, zvýšit, a to dodáním obdobným enzymů zvenčí.

K tomu slouží nejznámější enzymový lék Wobenzym, který působí proti zánětům, otokům a poruchám imunity. Jeho účinnost byla prokázána v řadě studií v České republice i v zahraničí a opakovaně ji potvrzuje stále se zvedající zájem o tento lék mezi všemi, kteří se snaží udělat něco pozitivního pro své zdraví. Jelikož je však posílení imunity běh na dlouhou trať, odpovídá tomu i způsob podpůrné terapie. Nedoporučuje se tedy čekat, až na vás nějaká nemoc zaútočí, ale osoby s oslabenou imunitou by měly lék začít užívat vždy, když je imunita nejvíce ohrožená. Tedy na jaře, na podzim a při zvýšené fyzické nebo psychické námaze a stresu.

Důležitý je i jídelníček a pohyb

Neméně důležitou roli hraje v posilování imunity i vyvážený jídelníček a aktivní přístup k životu. Pravidelně se doporučuje konzumovat například česnek, cibule, zázvor a ovoce obsahující vitamin C. Ten můžete tělu dodávat i v podobě doplňků stravy. Zároveň nezapomínejte na pravidelný pitný režim a pijte bylinkové čaje, například z květů černého bezu nebo z máty peprné. Ty jsou vhodné střídat s obyčejnou vodou. Naopak se však vyvarujte alkoholu a přílišné konzumace kávy.

Co se sportu týče, vhodným způsobem, jak trénovat organismus, je pravidelný běh. Postačí však i vycházky v ostřejším tempu nebo pravidelná účast na nejrůznějších skupinových lekcích. Oblíbeným způsobem, jak posilovat organismus, je také otužování.

Když nemoc udeří

Pokud i přes veškerou snahu jedna z podzimních nemocí udeří, nesnažte se ji přecházet. Jednak si koledujete o daleko závažnější zdravotní problémy a jednak se tím dostanete do začarovaného kruhu, ze kterého kolikrát není úniku ani po několika měsících. První dny nemoci doporučujeme ležet v klidu doma, zajistit si dostatek tekutin a z nemoci se řádně vypotit.