čt28032024

pátek, 08 září 2017 04:08

Zubní kaz postihuje až 90 % populace, přibývá kazů u dětí

Bolest zubů už někdy v životě potrápila asi každého, dospělé ani děti nevyjímaje. V oblasti obličeje je bolest obvykle vnímána intenzivněji než jinde po těle, protože v hlavě je bohatá síť nervových zakončení. Léčbu proto není radno zanedbávat. Neléčená příčina akutní bolesti zubů může totiž přejít do chronického stavu, z něhož se pak hůře dostává.

Suverénně nejčastějším důvodem bolesti v dutině ústní je zubní kaz a komplikace s ním spojené. Jde o infekční onemocnění tvrdých zubních tkání, na jehož vzniku se podílí ústní mikroflóra, sacharidy obsažené v potravě, citlivá zubní tkáň nebo působení slin. Svou roli hraje i čas, protože kaz se obvykle projeví až

po určité době. „Zubní kaz postihuje přes 90 % obyvatelstva všech věkových kategorií, včetně kojenců a batolat. V současnosti představuje závažný problém zejména u dětí, proto je třeba i u nich dbát na prevenci. Vzniku zubního kazu lze zabránit pomocí topických fluoridů, které činí zubní sklovinu méně citlivou. V prevenci zubního kazu je také důležité dbát na správnou výživu a hlídat si obsah cukrů v potravě,“ říká MUDr. Marcela Cesarová, zubní lékařka z Prahy.

K tvorbě zubního kazu jsou obzvláště náchylní jedinci, kteří bojují s odhalenými zubními krčky. Prvním signálem je citlivá reakce zubu na teplo a chlad (např. horké potraviny, studený vzduch apod.). Odhalené zubní krčky totiž nejsou chráněny pevnou vrstvou zubní skloviny a zuby jsou tak citlivější a bolestivější. Podle odhadu zubních lékařů tímto problémem trpí až 80 % populace. Odhalené zubní krčky vyžadují mimořádně šetrné čištění a speciální přípravky pro citlivé zuby, které zároveň účinně chrání před zubním kazem.

Neošetřený zubní kaz i špatná hygiena mohou rozvinout infekci, jež může vést k dalšímu nepříjemnému onemocnění parodontu (tkáně obklopující zub). Je zrádný v tom, že dlouho nebolí, a pokud ano, zpravidla ho charakterizuje bolest na skus a na poklep. Může jít o zánět dásní, který je patrně nejčastějším zánětlivým onemocněním v lidském organizmu.

Zánět se projevuje zduřením a zarudnutím dásní a krvácením při čištění zubů. Přejde-li do hloubky, dochází k parodontóze – postupné destrukci kosti zubního lůžka a ztrátě celého zubu. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v absenci bolesti, která by vás mohla přinutit k včasné návštěvě lékaře. Občas se pouze objevuje tlak či pocit trnutí v dásních, avšak opravdová bolest přichází až ve velmi pokročilém stadiu onemocnění a při akutním zhoršení zánětu.

„Základem úspěšné léčby bolesti zubů je objasnění příčiny jejího vzniku. Součástí léčebného postupu je samozřejmě také účinné tlumení bolesti,“ doplňuje MUDr. Cesarová.

Pokud však bolest do několika dní nepoleví nebo se objeví další komplikace, je nutné vyhledat zubního lékaře. Jeho návštěvu však nemá význam odkládat, i pokud bolest odezní, protože je třeba zubní kaz léčit, aby se po čase bolest znovu neobjevila.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.">z