19042024

čtvrtek, 24 srpen 2017 08:16

Kdo doplatí na zubní kazy u dětí?

Téměř všichni rodiče dětí z 1. stupně ZŠ deklarují, že je důležité pečovat již o mléčné zuby jejich dětí. Vyplývá to z průzkumu1) iniciovaného letos v červenci AquaLife Institutem2), jehož výsledky ukázaly, že 90 % dotazovaných rodičů považuje péči o mléčné zuby za určitě důležitou, 8 % za spíše důležitou. To je dobrá zpráva, protože dříve převažoval názor, že na mléčných zubech nezáleží.

Důvodů, proč by i dočasné zuby měly být zdravé, je celá řada, k těm nejdůležitějším patří:

· Zubní kaz je infekční ložisko. Zanedbání zubního kazu časem způsobí zánět dřeně (nervu) zubu, který může vést až ke vzniku kolemčelistního zánětu. Takové infekční ložisko představuje nejen velkou bolest, ale i život ohrožující stav. Jeho léčení vyžaduje antibiotika a hospitalizaci.

· Zkažený zub ohrožuje sousední zuby. Zubní kaz je v podstatě díra plná bakterií, naleptávajících sklovinu zubů v dosahu. V přeneseném slova smyslu je nakažlivý, protože pokud se nachází na jednom zubu, je jen otázkou času, kdy se zkazí i zub sousední. A od 6. roku věku dítěte může být tím sousedním zubem už zub stálý.

· Stálé zuby přijdou o své místo. Předčasná extrakce zkaženého mléčného zubu často vede k nesprávnému prořezání stálých zubů. Mezera po vytrženém dočasném zubu se totiž může začít uzavírat dříve, než stihne vyrůst zub stálý, a ten naroste křivě. Aby se pak vešly do úst všechny stálé zuby, je nezbytná péče ortodontisty.

Ošetřit zkažené dočasné zuby je naprosto nezbytné, avšak ošetření dětí je náročné. Má-li být kvalitní a ohleduplné, pak je i nákladné. Ohodnocení této náročnosti pojišťovnami neodpovídá skutečnosti. Hodinové náklady průměrné stomatologické praxe činí 1500 Kč na hodinu. Kalkulace pojišťoven pro opravu zubního kazu u dítěte do 6 let vychází na 350 Kč. Vydělením hodinových nákladů cenou opravy zubního kazu vyjde, že by zubař měl stihnout za hodinu opravy kazu u 4,2 dítěte. Při takovéto kalkulaci nezbývá dost času ani na pečlivé ošetření, natož na ohleduplnost vůči dítěti.

Návod na zdravé zuby

Děti, které nemají v pořádku mléčné zuby, nemají zažitou péči o dočasný chrup a těžko se budou dobře starat o chrup stálý. Pokud se nenaučí základním návykům ústní hygieny v čele s čištěním zubů a životosprávou v raném dětství, přenesou si špatné stereotypy do svého dalšího života. A s nimi i neodvratné důsledky pro jejich zubní zdraví, bolestivé zážitky, nepříjemné zkušenosti z akutního ošetření na zubařském křesle, náklady na zubní ošetření v budoucnosti.

Alarmující je fakt, že v České republice se za plomby ročně vydá z veřejného zdravotního pojištění 1,5 miliardy korun, což znamená, že pojišťovny platí 5 milionů plomb ročně. Na důslednou prevenci nezbývají peníze. V ČR vůbec chybí celkový koncept preventivní zubní péče. Jako vzor řešení by mohly posloužit zkušenosti například ze Švýcarska, kde se důsledným konceptem prevence podařilo snížit kazivost zubů u dětí různých věkových kategorií o 80–90 %. To dlouhodobě představuje obrovskou úsporu finančních prostředků za stomatologická ošetření.

Pro další informace kontaktujte agenturu Quent, Pavlínu Perlíkovou, tel.: 271 742 535, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Podstatnou součástí prevence zubního kazu jsou preventivní programy, jejichž cílem je předat dětem jasný a pečlivý návod, jak si zachovat zdravé zuby. Tento návod má 3 základní pilíře: mechanické čištění zubů, fluoridovou péči a správnou výživu včetně pitného režimu.

1. Mechanické čištění zubů

Velmi důležité je systematické čištění zubů, se kterým významně pomohou pravidelné návštěvy dentální hygienistky. Například v Německu jsou proto návštěvy dentální hygienistky dětem mezi 6. a 18. rokem věku 2x ročně hrazeny pojišťovnami. Jak ukázal průzkum1), u nás se zhruba polovina rodičů dětí z 1. stupně ZŠ domnívá, že pravidelná návštěva dítěte u dentální hygienistky je důležitá, zatímco druhá polovina ji považuje za zbytečný výdaj.

2. Fluoridová péče

Účinnou pomocí proti zubnímu kazu je také fluoridace. Fluor ve formě fluoridu zajistí zubní pasta s fluoridy, u lékaře pak místní fluoridace některým z prostředků určených k profesionálnímu použití. U dětí se doporučuje používání zubní pasty s fluoridy odpovídající věku dítěte, samozřejmě v kombinaci s účinným čištěním zubů.

3. Výživa a pitný režim

Pravděpodobnost vzniku zubního kazu zvyšuje konzumace sladkých jídel a popíjení sladkých nápojů během dne. Sladkosti není nutné dětem úplně zakazovat, protože pro vznik zubního kazu není podstatné množství cukru, ale frekvence jeho přísunu. S ohledem na zubní zdraví je zásadní rozdíl, jestli sníme tabulku čokolády najednou, nebo ji uždibujeme v průběhu celého dne. Obdobou je pití sladkých nápojů. Lepší je sníst nebo vypít něco sladkého najednou, než mlsat průběžně celý den. V noci by ovšem děti (a nejen děti) měly rozhodně pít pouze čistou vodu, která by se měla stát základem jejich každodenního pitného režimu. Vhodným zdrojem tekutin pro pitný režim dětí je přírodní pramenitá voda, přírodní slabě až středně mineralizovaná voda nebo neslazený čaj.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Dotazníkový průzkum iniciovaný AquaLife Institutem zjišťoval, jak rodiče dětí, které navštěvují 1. stupeň ZŠ, řeší jejich pitný režim a zubní zdraví. Sběr dat probíhal formou online dotazování prostřednictvím panelu respondentů společnosti Médea Research. Průzkum proběhl v červenci 2017, zúčastnilo se ho 289 respondentů (rodičů dětí, které navštěvují 1. stupeň ZŠ).

2) AquaLife Institute (www.aqualifeinstitute.cz) je organizace, která sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organizmu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim a poskytuje informace s cílem zlepšit pitný režim a kvalitu života široké veřejnosti. AquaLife Institute také podporuje vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.