29032024

pondělí, 21 srpen 2017 05:12

V tom, co tělu dáváme, a co ze stravy skutečně využije, je rozdíl

 To, co jíme, je důležité, ještě důležitější ale je, co si z jídla dokáže naše tělo vzít. Podstatným elementem zdraví jsou minerály, které tělu můžeme cíleně dodávat, pokud máme pocit, že naše strava nestačí. Organismus totiž z potravy dokáže vytěžit jen omezené množství látek, zbytek nezužitkuje a vyloučí.

 

Klíčem k tomu, aby tělo efektivně využilo, co mu dopřáváme, je zlepšovat vstřebávání. Schopnost těla absorbovat minerály, které si neumí samo vytvořit, je stěžejní pro naše zdraví a duševní pohodu.

Pestrá a vyvážená strava je základem zdravého životního stylu. Jen málokoho ale napadne, jak efektivně tělo přijímanou potravu skutečně využívá. Např. zinek má vliv na zdraví naší pleti, pevné nehty i krásné vlasy. Ideální je, pokud jej konzumujeme v kombinaci s potravinami bohatými na železo (např. maso). I tak ho ale naše tělo dokáže vstřebat jen z 20–30 %, zbytek vylučuje bez jakéhokoli využití.1

Minerály obecně jsou příkladem látek, které zásadně ovlivňují funkci našeho těla a jednotlivých orgánů. Podílí se na činnosti štítné žlázy a jater, růstu tkání nebo na správném vedení nervových impulzů atd.2 Organismus je však, vlivem stávajícího životního stylu, způsobu našeho stravování, znečištěného prostředí apod., často nedokáže zcela vytěžit a absorbuje je jen zčásti.

Vstřebávání – umění vytěžit maximum

Při vstřebávání potřebných látek a minerálů, které strava obsahuje, dochází k prokrvení trávicího traktu a k prohřátí tkáně. Jedná se o přirozený proces, díky kterému vitaminy a minerály jednodušeji projdou střevní stěnou, dostávají se do krevního řečiště a tím do celého těla.

Prohřátím se tělo snaží využít maximum látek z přijímané stravy – příkladem jsou právě potřebné minerály, jako je selen, zinek, magnézium apod., jejichž vstřebávání dokáže až o 80 %3 zefektivnit patentovaná látka BioPerine®, již z 95 % tvoří výtažek z černého pepře piperin, který trávicí trakt přirozeně prohřeje. Termogenní efekt zajišťuje aktivní transport potřebných látek (vitaminů a minerálů) z potravy, kterou tělu dodáváme.

Pepř – koření života

Kdo by neznal pepř (Piper nigrum), je to koření naší kuchyně. Málokdo si ale uvědomuje, že nás dokáže podpořit i zdravotně, už pro naše předky byl nepostradatelnou součástí řady léčebných metod. Za štiplavou chutí pepře stojí látka piperin, právě ona tvoří výraznou chuť koření užívaného po celém světě. Ve skutečnosti se jedná o látku extrahovanou ze sušených bobulí pepřovníku. Přidáním drcené či mleté formy pepře získává jídlo ostřejší chuť, ve větším množství pak dokáže podpořit trávení a díky termogenezi (prohřátí) prokrvit nejen zažívací trakt, což může mít pozitivní vliv na naše zdraví.

Jen přijímat nestačí, je potřeba vstřebávat

Udržet náš jídelníček skutečně výživný a pestrý je v dnešní době často nadlidský úkol. Pokud nám chybí např. zmiňované minerály, tělo začne strádat. Nejde ale jen o jejich příjem, ale také o schopnost skutečně je vstřebat. Káva, rafinovaný cukr v nápojích a jídle, cigarety, alkohol a znečištěné prostředí, to vše negativně ovlivňuje organismus, zvyšuje nároky na příjem živin a ovlivňuje jejich absorpci v organismu.

Ke snížení absorpce některých minerálů může docházet také vlivem kontraindikace s jinými chemickými látkami ať už z potravy, léků, či zmiňovaných neřestí. Stejně tak se snižuje množství živin v potravinách na úkor jejich masivnější produkce. Přirozeně toto vstřebávání můžeme podpořit zdravým životním stylem. Rozhodneme-li se, že tělu dodáme minerály, je chytré sáhnout po těch, které jsou obohacené o BioPerine®. Ten zvyšuje využitelnost některých minerálů až o 80 %3 a tak podporuje schopnost efektivního vstřebávání.