19042024

čtvrtek, 05 červen 2014 07:14

Jak mohou toxiny ovlivňovat naši snahu o zhubnutí a štíhlou linii?

hubnut

Většina žen ale i mužů touží po tom být štíhlejší a spokojenější se svým tělem. Tělesná hmotnost nebo přesněji řečeno náš tvar a složení našeho těla není ale pouze otázkou estetickou, ale v první řadě jde o naše zdraví. Člověk s větší nadváhou či přímo obezitou se většinou dožívá kratšího věku, než by mohl a jeho život je velmi často zatížen celou řadou zdravotních problémů, jako je například vysoký krevní tlak, ateroskleróza a kardiovaskulární choroby, bolesti kloubů, hormonální poruchy, neplodnost….

Důležitá je ale nejen hmotnost, ale také tvar našeho těla a přirozený podíl zdravé tukové tkáně, který je přímým odrazem toho, jak dobře či někdy spíše špatně pracuje náš metabolismus a hormonální systém.

Každému, kdo se má problémy s nadváhou a mnohokrát se pokoušel zhubnout se zdá nespravedlivé, že existují lidé, kteří jedí poměrně velké množství potravy, a přesto jsou štíhlí.

Vždyť by mělo platit, že když je menší energetický příjem potravy než výdej, tak tělo hubne. S energetickým výdejem je to ve skutečnosti ale složitější. Náš energetický výdej se skládá z energie, kterou vydáme tělesnou aktivitou jako je práce, sport a další část energie spálí náš organismus na základní životní funkce a obnovu tkání. Velmi variabilní je ale další část výdeje a to je energie, kterou volně spálíme a přeměníme na teplo. Všechna energie z potravy se ve specializovaných buněčných organelách mitochondriích přeměňuje na organismem využitelnou energii. Pomocí kyslíku je potrava štěpena na elektrony, které podobně jako elektrický proud vykonávají práci, pumpují další produkt štěpení protony za mitochondriální membránu a jsou využívány jako využitelná energie pro buňku ve formě ATP. Část protonů pomocí odpřahujících proteinů (UCP) protéká za vzniku tepla zpátky membránou. Poměr využitelné energie a zbytkového tepla určuje účinnost metabolismu. Bohužel úsporný metabolismu nejen ztěžuje hubnutí, protože spálí málo energie naprázdno, ale i produkuje ve větší míře volné radikály, které poškozují buňky a způsobují stárnutí.

Účinnost našeho metabolismu je zčásti dána geneticky, ale naštěstí ji výrazně můžeme ovlivnit v náš prospěch. To, co řídí náš metabolismus je hormonální systém. Pokud je zdravý, dokáže přirozeně reagovat na naše změny ve stravě, v tělesné námaze, v tělesné kondici a přizpůsobit metabolismus aktuální potřebě. V posledních desetiletích dramaticky narůstá počet lidí, kteří mají hormonální systém nevyvážený a jedním z důsledků je narušený metabolismus.

Do našeho organismu přijímáme v potravě, vodě, ale i dýcháním a různými kosmetickými přípravky celou řadu chemikálií, které působí jako hormonální rušiče a nabourávají složitě propojený a vyvážený hormonální systém. Z celé škály jedovatých látek jsou typickým příkladem dioxiny, polychlorované bifenyly, bromové zpomalovače hoření, ale často i léky například hormonální přípravky nebo antibiotika. K tomu se přidává stres, který způsobuje stažení a sníženou činnost vylučovacích orgánů a dochází ke kumulaci toxinů v našem organismu.

Důležitým orgánem pro vylučování toxinů jsou játra. Proto pro nastartování správného spalování a zdravého metabolismu je velmi důležitá detoxikace jater od chemických toxinů a různých mikrobiálních infekčních ložisek hlavně virů (hepatických, herpetických, adenovirů, parvovirů…) a bakterií (enterobakterie, salmonela, listerie…). Pro detoxikaci jater firma Joalis vyrábí dva přípravky a to Joalis LiverDren a LiverHelp (nově LiHerb). Dále pro funkční hormonální systém je zásadní zdravá slezina a slinivka. Podle tradiční čínské medicíny slezina umožňuje získávat energii ze stravy, a pokud je poškozená, projevuje se únavou a nedostatkem energie, jinak řečeno poškozená slezina poškozuje metabolismus. Slezina je mateřský orgán všech hormonálních žláz, její stav je ovlivňuje. Pro zdravý hormonální systém je nezbytné slezinu a slinivku zbavit všech živých i neživých toxinů podobně jako u jater. Pro detoxikaci sleziny firma Joalis vyrábí několik produktů jako Joalis VelienHelp, WLHelp a VelienDren.

Podle potřeby a při závažnějších problémech je vhodné také detoxikovat jednotlivé hormonální žlázy a jejich řídící centra jako hypothalamus (Joalis Hypotal), štítnou žlázu (Joalis ThyreoDRen), nadledvinky (Joalis Supraren) apod. Při detoxikaci jednotlivých orgánů je vhodné přípravky kombinovat s preparáty určenými na odstranění konkrétních toxinů jako Antichemik, Antimetal, Antidrog…

Metoda CIC – kontrolované a řízené vnitřní očisty Vám pomůže poznat, které konkrétní toxiny a které orgány a nezvládnuté emoce se na přecitlivělé imunitě podílejí, pomůže je z těla odstranit a v podvědomí zpracovat, imunitu zklidnit a zbavit se široké škály problémů.

Mgr. Marie Vilánková, Joalis