so20042024

úterý, 17 červen 2014 07:37

Stop vaginálním mykózám!

lactacyd ilustran 4 isifa

Také se v létě potýkáte s nepříjemnými gynekologickými potížemi? Není divu. Horké počasí a pobyt u vody nahrávají množení bakterií. Jak s nimi zatočit? Přinášíme pět užitečných rad, které se vyplatí následovat. Předcházet problémům je totiž vždy jednodušší než řešit jejich důsledky.

Rada první: mokré plavky dolů!

I když se to zdá jako banalita, po koupání se raději hned převlékněte do suchého. Vlhké a teplé prostředí prospívá kvasinkám či jiným mikroorganismům a pokud máte narušené vaginální pH, snadněji jim podlehnete. Totéž platí v případě propoceného oblečení po sportu – co nejdříve dolů!

Rada druhá: pravidelná intimní hygiena

Základem prevence proti gynekologickým obtížím je správná intimní hygiena, tj. pravidelná a s použitím speciálních šetrných přípravků k tomu určených, nikoliv klasických zásaditých mýdel nebo parfémovaných sprchových gelů. Na trhu je dnes k dispozici řada produktů, které přispívají k optimálnímu pH vašich intimních partií, a chrání je tak před mykózami. Vyzkoušejte například některý z nabídky Lactacyd – obsahují přírodní kyselinu mléčnou, takže zároveň podporují růst užitečných laktobacilů. Čím dříve si zásady každodenní intimní hygieny osvojíte, tím lépe. Patří mezi ně i osoušení vlastním ručníkem, preference sprchování před koupelemi nebo používání neparfémovaného toaletního papíru. V době menstruace je nutné časté vyměňování hygienických tampónů či vložek. Pacientkám s častými záněty gynekologové někdy doporučují tampóny zavádět jen na sport.

Rada třetí: upravte šatník

Zvlášť v létě vyměňte upnuté a přiléhavé oblečení za volnější – nechcete se přece „zapařit“. Také spodní prádlo by mělo být prodyšné, nejlépe z přírodních materiálů, tedy bavlny a hedvábí. Snažte se vyhnout prádlu z syntetických materiálů a krajek. Jestli máte pocit, že jen v něm můžete být sexy, mýlíte se. I hedvábné prádlo dnes může být vkusné a ne jen s infantilními obrázky, případně ve stylu bombarďáků našich babiček. Každodenní výměna je snad samozřejmostí.

Rada čtvrtá: co takhle zdravější životní styl?

Možná vás to překvapí, ale míru „zranitelnosti“ vaší pochvy do jisté míry ovlivňuje i strava a zdravý životní styl. Omezte v příjmu potravy cukry, protože jsou živnou půdou pro kvasinky. K posílení celkové obranyschopnosti obohaťte jídelníček o důležité živiny a vitamíny a začněte se pravidelně věnovat nějakému sportu.

Rada pátá: navštivte doktora

Pokud už cítíte nepříjemné pocity v intimní oblasti, neprodleně navštivte svého gynekologa a poraďte se o jejich řešení. Počítejte ale s tím, že po dobu léčby omezí vaši sexuální aktivitu. O svých potížích hovořte otevřeně i se svým sexuálním partnerem. Připravte jej na to, že v některých případech může chtít doktor léčit i jeho.

Tip:

Pokud máte vaginální pH oslabené používáním klasického mýdla nebo sprchových gelů, snadno podlehnete bakteriím, které si v mokrém doslova libují. Návštěva koupaliště tak může vést k nepříjemnému svědění, pálení či výtoku. Nedejte bakteriím šanci a pečujte o své intimní partie tak, aby byly optimálně chráněné.

Mycí gel Lactacyd Ocean díky svému antibakteriálnímu složení zabraňuje růstu a množení bakterií až na 24 hodin. Napomáhá k udržení správného pH vaginální oblasti. Zároveň obsahuje přírodní kyselinu mléčnou, tzn. podporuje růst užitečných laktobacilů. Proto je vhodný při nadměrném pocení, po sportu, po návštěvě bazénu či koupaliště nebo po pobytu v sauně, kde mohou bakterie díky vyšším teplotám a vlhkosti snadno přežívat. Dopřejte si dlouhodobý pocit svěžesti bez nepříjemného zápachu.