čt28032024

čtvrtek, 04 březen 2021 11:50

Jarní recepty, které potěší vaše chutě

Venku už pomalu teploty stoupají, proto nastal čas připravit si nepečený dort provoněný a proslazený ovocem. Aby byl opravdu jemný, přimíchali jsme k tvarohu také smetanu ke šlehání. Dort lemují piškoty namočené ve šťávě z broskví a v griotce. Ty jsme také použili na spodek dezertu a další vrstvení, kdy se střídají s nadýchanou tvarohovou směsí a šťavnatými broskvemi. Pokud toužíte po jiném ovoci, vyberte si podle vašeho přání. Už se vám také sbíhají sliny?

Počet porcí: 13 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

Ingredience:

400–500 g cukrářských piškotů

80 g krupicového cukru

750 g měkkého tvarohu

250 ml 33% smetany

14 g želatiny (plátkové)

citronová kůra

1 vanilkový lusk

1 větší plechovka zavařených broskví

griotka

 

Postup:

1. Cukrářské piškoty zkrátíme o 20 % a skládáme je pocukrovanou stranou ven podél ráfku dortové formy. Piškoty jsou namočené ve šťávě z broskví a griotky. Zbytky piškotů dáme na dno formy.

2. Tvaroh s citronovou kůrou a vanilkovými semínky. Ve 200 ml teplé vody rozpustíme želatinu a smícháme s asi 150 ml tvarohu. Dobře vyšleháme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu.

3. Poté dort prokládáme tvarohem, piškoty a broskvemi.

4. Poslední vrstva je zakončená tvarohem. Dort necháme ztuhnout a na ozdobu nakrájíme broskve na měsíčky a přelijeme zbytkem želatiny.

Tip: Zkuste vařit z lokálních potravin. Kde je můžete zakoupit? V obchodních řetězcích, na farmářských trzích, formou prodeje ze dvora a v prodejnách s potravinami. Navíc mnohé obchodní řetězce mají speciální koutky plné regionálních potravin.