29032024

středa, 12 prosinec 2018 17:37

Factory Tour 2018, pocta Andy Warholovi, vyvrcholí v Černé labuti

Sára Saudková, MUSA, Milan Cais, Honza Homola, Pasta Oner – několik desítek českých a slovenských výtvarníků vzdalo hold jedné z nejvýraznějších osobností nejen výtvarného umění, ale celé kulturní historie minulého století. Putovní výstava Factory Tour 2018 – pocta Andy Warholovi završí svoji cestu po českých a moravských výstavních síních v pražské Art & Event Gallery Černá labuť. Bude zde k vidění od 4. prosince až do konce ledna.

 

„Výstava je věnovaná letošním 90. narozeninám Andyho Warhola, protože pro příznivce pop-artu Andy nikdy neumřel, ale odešel do supermarketu a už se nevrátil,“ komentuje stylově svůj záměr kurátor Miroslav Houška a dodává: “Musím s potěšením konstatovat, že nikdo z oslovených tvůrců svou účast neodmítl.” Mezi autory několika generací, kteří na výstavu přispěli buď zcela novými díly nebo příhodnými pracemi ze svého archivu, najdeme fotografky Terezu z Davle či Sáru Saudkovou, jejich kolegu Rudo Prekopa, svými díly přispěli Jaromír 99, Pasta Oner, MUSA, Milan Cais, David Cajthaml a řada dalších. Cílem projektu je upozornit nejenom na výtvarnou tvorbu Andyho Warhola, ale především na komplexní vliv, který měl rodák z Pittsburghu, jehož rodinné kořeny sahají až do východoslovenských Medzilaborců, i na naší uměleckou kulturu – výtvarnou, filmovou i hudební.

Factory Tour 2018, pocta Andymu Warholovi, bude v Černé labuti k vidění od 4. prosince do konce ledna vždy o víkendech mezi 14 a 18 hodinou, od 22. prosince 2018 do 2. ledna 2019 bude galerie uzavřena.

Galerie se nachází v osmém patře budovy Na Poříčí 25 a kromě výstavního programu nabízí i stylové pohoštění a unikátní výhled na Prahu. Více informací na www.cernalabut.cz.

Andy Warhol se narodil 6. srpna 1928 v Pittsburghu, jeho rodiče, Rusíni z vesničky Miková u Medzilaborců, přijeli do USA v jedné z mohutných přistěhovaleckých vln. Šlo zřejmě o posledního umělce renesančního formátu, který pozitivně ovlivnil kulturu 60. let minulého století. Byl nejenom skvělý výtvarník, ale také režisér filmů, hudební producent a zakladatel a provozovatel FACTORY, prostoru, kde se od šedesátých let scházely největší osobnosti kulturního života v New Yorku. Svoji tvorbou ovlivnil snad všechny nejvýznamnější umělce v 60. a 70. letech. Je považován za zakladatele pop artu, spolupracoval také se skupinou Velvet Underground.

Art & Event Gallery v osmém patře domu Černá labuť nabízí své prostory zajímavým autorským a profilovým výstavám, prezentacím umělců i konceptuálním artovým projektům, ale také firemním eventům nebo soukromým akcím, diskusním setkáním, konferencím a seminářům. Ke všem těmto aktivitám je galerie vybavena kvalitním technickým zázemím a umí poskytnout i špičkový catering. Za projektem nové prodejní galerie v centru

Prahy stojí Ondřej Škarka, mimo jiné pořadatel sochařského festivalu Sculpture Line, a paní Danuše Siering, majitelka domu Černá labuť.

Na adrese Na Poříčí 25 stával od konce 19. století na místě dnešní moderní stavby menší dvoupatrový domek, kde se nacházelo v přízemí řeznictví, restaurace i byty. Ve 20. a 30. letech dvacátého století se stal dům střediskem spolkového života, sídlo zde měla řada cechů, společenských spolků a korporací. Po roce 1945 zde pražská Židovská obec zřídila košer jídelnu a stavebními úpravami ve dvorním traktu vznikl divadelní sál, který sloužil kabaretu. V 50. letech zde mělo zázemí divadlo E. F. Buriana, které sídlilo naproti. Po listopadu 1989 se zchátralý dům v restituci vrátil původním majitelům a ti jej v 90. letech prodali současným vlastníkům. Starý dům byl následně zbourán a na jeho místě byla postavena v roce 1998 nová moderní budova. Název Černá labuť odkazuje k sousední budově – obchodnímu domu Bílá labuť. V 8. patře Černé labutě začal v roce 1999 fungovat umělecký prostor Galerie Černá labuť. V přízemí a v 1. patře nyní vzniklo jedinečné gastronomické centrum.

 

Další zajímavé články v této kategorii: « Vánoční výstava diamantů Nový superhrdina Aquaman »