29032024

úterý, 20 listopad 2018 14:34

Barbie dětem vydělaly pořádný balík!

Již třetím rokem spojili své síly čeští i slovenští návrháři, designové panenky Barbie a celebrity. Slavní návrháři vytvořili originální panenky, které se dražily během slavnostního večera. Díky projektu Helping Dolls se tak letos vybralo neuvěřitelných 531.000 korun, které poputují do pražského Klokánka a pomůžou dětem v nouzi. Jak celý slavnostní večer probíhal?

Celou akci má pod svými ochrannými křídly iniciátor projektu František Anděl. Právě díky němu bude mít Fond ohrožených děti více prostředků na pomoc těm nejslabším. Tento rok se výtěžek využije na vybavení chráněných bytů a také podpoří léčbu hybnosti slečny Anny Špringlové, pro kterou se na večeru vydražilo dalších 100.000 korun.

„Opětovně se nám podařilo do projektu zapojit elitu československé tvorby a tím dokázat, že jsme jeden národ. Dovolím si říct, že tu máme naše nejlepší návrháře a díky jejich umu mohli dražitelé získat sběratelské kousky. Jsem opravdu hrdý, že celý projekt propojuje tolik úspěšných lidí, kteří chtějí pomáhat. Nemůžeme opomenout ani partnery celého ročníků. Bez jejich pomoci by tento večer nebyl. Velké poděkování patří společnostem Mattel ČR a Mercedes-Benz Česká republika," říká František Anděl nadšeně.

Pro Mattel panenky vytvořili své modely slavní návrháři, kterým není osud dětí lhostejný. Na dražbu své tvorby se osobně přišli podívat Tatiana Kovaříková, Boris Hanečka, Lenka Mulabegovič, Monika Drápalová, Olo Křížová, Pavel Brejcha, Kamila Vodochodská, Ether - Eva Vontorová, Izabela Komjati, Pavel Berky. Dohromady se dražilo přes 40 panenek. Největší úspěch měla barbie od Radka Zachariáše, která se vydražila za 60.000 korun.

Slavnostní večer moderovala sympatická Kristina Kloubková. Ani ta nebyla na akci žádným nováčkem. Tento projekt už podpořila v minulých ročnících a i letos si akci užila. Panenky má ráda a dětství si připomíná tím, že si hraje se svou dcerou. Jako holčička měla svou oblíbenou panenku, ze které ihned udělala baletku. Není divu, tanec miluje sympatická moderátorka už od mala. Bohužel svým originálním modelem by přispět nemohla. „Já právě vůbec šít neumím. I Jasmínka říká, když se jí něco roztrhne, že to raději necháme na babičce," směje se Kristina.

Svým dílem přispěly bezpochyby i VIP osobnosti. Helping Dolls měly dokonce patronky. Těmi byly herečky Kaira K. Hrachovcová a Dáša Zázvůrková z představení Můžem i s mužem. „Osobně si vybírám projekty, u kterých se ztotožním s posláním, a jsou přínosné. Je důležité pomáhat," říká Kaira K. Hrachovcová. A jak ona vzpomíná na svou první panenku? „Tak to byla vařečka, oblečená do tátova kapesníku. Nesla jméno Jiřinka."

To její kolegyně Dáša Zázvůrková měla místo panenky milovného medvídka, ale i tak přesně ví, do čeho by svou Barbie oblékla. „Měla bych panenku sportovkyni – byla by to veslařka s trikotem veslařského smíchovského klubu, s kšiltovkou, slunečními brýlemi a měla by k tomu ještě parťačku, jelikož jezdím na dvojskifu," popisuje. A herečka si umí představit i jiné barbie. „Mně by se líbily skutečnější. Ne tak namalované, ale prostě víc holčičí. Pak totiž ty malé krasavice se čím dál tím víc chtějí podobat dospěláckému světu a přicházejí tak o dětskou duši. Bohužel holky k tomu mají větší dispozice, kluci většinou zůstanou hračičkami až do vyzrálého věku, a to je, myslím, jejich největší záchrana a naděje, jak ten život hezky prožít," říká.

Na dražbu se přišla podívat i herečka Sara Sandeva, choreograf Václav Kuneš, modelka Pavlína Vrbová Hrbková, Dominika Myslivcová nebo finalistka České miss Markéta Matoušková. A hvězdy nezůstaly jen v pozici návštěvníků. Svým uměním přispěla dobré věci i operní zpěvačka Pavlína Senič, šansoniérka Zlatka Bartošková a slavnostní akci podpořila i půvabná Vanda Hauserová. I díky nim se z večera stal kulturní zážitek!

Dražba se konala v renomované pražské restauraci Soho a díky společným silám se opět rozzáří mnoho dětských tváří.

Podrobnější informace o projektu naleznete na stránkách http://helpingdolls.com/

Foto: Helping Dolls