čt28032024

pondělí, 04 prosinec 2017 06:30

Zamilovaný Shakespeare v Divadle pod Palmovkou

Nejprve to byl slavný film. Je z roku 1998 a získal 7 Oskarů. Do Zamilovaného Shakespeara se zamilovali diváci v mnoha zemích. Námět z divadelního prostředí však volal i po jevištním zpracování a to se podařilo až roku 2014 v Londýně. Nyní můžeme Zamilovaného Shakespeara vidět i v Praze v Divadle pod Palmovkou.

 

Děj snad není třeba vysvětlovat. Tak alespoň stručná připomínka: Mladému Willu Shakespearovi došla inspirace ke komedii, kterou nazval Romeo a Ethel, pirátova dcera. Pod vlivem seznámení s krásnou Violou se však nové nápady dostaví a komedie se mění v tragédii s názvem Romeo a Julie. Viola je okouzlena divadlem a v chlapeckém převleku se účastní zkoušek na novou hru. Je však dle tradic nucena poslechnout rodiče a provdat se za lorda Wessexe. Ještě před sňatkem se však s Williamem do sebe zamilují, jejich láska však končí s premiérou Romea a Julie.

V hlavních rolích hry v Divadle pod Palmovkou se představují dva mladí a neokoukaní herci - Tomáš Dianiška a Kamila Trnková. Viola v podání Kamily Trnkové je neodolatelná svým křehkým půvabem i klukovsky drsným hlasem; Tomáš Dianiška v roli mladého Shakespeara má kouzlo přirozeného projevu ve své klackovitosti i zamilovanosti. Jejich láska na jevišti je dojemná, avšak bez zbytečného sentimentu. Zájem diváků vzbudí i Radek Valenta jako najatý herec Ned Alleyn, který temperamentně organizuje herecké zkoušky a dále Ondřej Volejník v roli obhroublého lorda Wessexe.

Představení režíruje zkušený Michal Lang, kostýmy navrhla Ivana Bradáková. Kostýmy nepostrádají originalitu, neboť zajímavě kombinují historické oděvy se současnými.

Zamilovaný Shakespeare v Divadle pod Palmovkou vás pobaví, rozveselí i dojme. Tohle představení byste se neměli nechat ujít.