čt28032024

středa, 29 červen 2016 11:45

Soutěž o balíčky plné úsměvu

Výzkum agentury STEM/MARK pro značku NESCAFÉ Classic, který proběhl v dubnu v České a Slovenské republice, prokázal, že nejvíce se lidé v obou zemích usmívají na místech, jako jsou koncerty, kavárny a restaurace. Podle české a slovenské společnosti se zároveň nejméně usmíváme v práci, na ulici a v hromadné dopravě. V souboji, pro kterou zemi je usmívat se na své okolí důležitější, zvítězili Slováci, a to z celých 92 %.

Jak je pro nás důležitý úsměv?

Z průzkumu STEM/MARK vyplynulo, že oba národy se považují za více se usmívající, než je národ sousední. Úsměv je však velmi důležitý pro oba národy, pro Slováky je usmívat se o něco důležitější než pro Čechy a to poměrem 92 % ku 86 %. Tímto veselá data ale nekončí. Pouze asi 3 % lidí v obou zemích odpovědělo, že úsměv není vůbec důležitý, na veřejnosti bychom tedy měli teoreticky potkávat samé usměvavé tváře.

Kde se nejčastěji usmíváme?

Pokud se vydáme na českou ulici, do tramvají, autobusů či vlaků, najdeme zde podle respondentů pouze 8 % usmívajících se lidí. Ve slovenských ulicích je to o něco lepší, podle dotazovaných se na těchto místech usmívá 11 % lidí. Zhruba tři čtvrtiny Čechů i Slováků se shoduje, že jim nejvíce vykouzlí úsměv na tváří prostředí koncertu, kavárny či restaurace. U Slováků jsou to také sportovní akce, které Češi nepovažují za tak „usměvavé" a dávají přednost divadlu. Důležitý je vždy socializační prvek místa.

Co nás činí šťastnými?

Průzkum agentury STEM/MARK se dále dotazoval, do jaké míry ovlivňují/přispívají určité věci k tomu, aby se veřejnost usmívala. Češi odpověděli, že je nejvíc rozesměje právě setkání s rodinou (59 %) či káva s přáteli (53%). Naopak pouze 10 % odpovědělo, že jim k veselé náladě přispěje internet a 18 % dobrý čaj. U Slováků jsou výsledky velmi podobné – s tím, že je pro jejich veselou náladu důležitá i dobrá hudba.

Jací jsou Češi a Slováci kafaři?

Jelikož káva se objevuje v mnoha výsledcích jako pojící socializační prvek společnosti, který vede k úsměvu, zaměřil se výzkum i na zkoumání kávových zvyklostí. Oba národy jsou překvapivě velkými pijáky kávy – bez tohoto horkého nápoje se údajně neobejde 4/5 populace! Jedna čtvrtina populace dokonce vyžaduje, aby jejich káva měla pěnu na povrchu – tzv. „cremu".

Na Slovensku převažuje ranní pití kávy, v Čechách je její konzumace kromě rána rozprostřena také na dopoledne a odpoledne. Naši sousedé dokonce uvedli, že z celého dne preferují ranní či dopolední nakopnutí kávou a to z celých 80%, Češi z celých 64%. V rámci naší země se po ránu nejraději věnují kávovým rituálům Moraváci mezi 30 a 44 lety. Polední nebo večerní pití kávy uvedlo pouze velmi malé procento respondentů v obou republikách.

Preference různých druhů kávy jsou podobné v obou státech. Nejčastěji pijeme rozpustnou kávu (zejména ženy) – zde uvedlo 64% Čechů a 63% Slováků, že je rozpustná káva jejich oblíbená. Na druhém místě je klasický turek, kterému holdují především starší lidé, a to 30% u Čechů a 40% u Slováků.

Průzkumu na téma „Káva a úsměv" u Čechů a Slováků se u nás zúčastnilo 501 a na Slovensku 506 respondentů od 15 do 59 let.

Soutěž:

Vyhrajte lahodnou kávu NESCAFÉ Classic Crema? Pak stačí jen správně odpovědět na naši soutěžní otázku a mít štěstí:

Jak se odborně nazývá pěna na povrchu kávy?

a) Crema

b) Mousse

c) Foam

Nápovědu najdete na www.nescafe.cz

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 25.7. 2016 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla.

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "káva".