čt28032024

středa, 23 březen 2016 10:22

Jak snadno naučit děti barvy?

Víte, kolik odstínů zelené se objevuje ve světě kolem nás? Proč si muži pořád pletou růžovou a fialovou? Už v dětství je důležité naučit se barvy správně rozeznat a pojmenovat.

Kdy děti poznají barvy

Některé děti dokážou určit barvu již ve věku dvou let, neumí ji ale většinou ještě správně pojmenovat. Okolo tří let věku už umí identifikovat základní odstíny, jako jsou zelená, modrá, žlutá a červená. Postupem času k nim přidávají další specifičtější barvy, jako jsou oranžová, hnědá, nebo růžová.

„Můj pětiletý syn Michal nerozezná hnědou od fialové. Paní učitelka nás ale uklidnila, že to je v tomto věku běžné a určitě vše dožene později," svěřila se se svými obavami maminka Lenka. "Vývoj každého dítěte je individuální. Někoho zajímají barvičky dříve, jiného později. Vše lze správným tréninkem procvičovat a teprve když ani ten nepomůže, je vhodné provést u dítěte test barvosleposti," doplnila Michalova učitelka ze školky Jana Dvořáková.

Procvičování

Nejsnadnější a pro obě strany nejzábavnější je samozřejmě učit děti barvy formou her. Zakoupit lze hračky s různobarevnými prvky, rozdělovat je podle barev na hromádky (zde si vystačíte i s lentilkami) a podobně. V knihách si můžete na obrázcích ukazovat, jaké má princezna šaty nebo jakým autíčkem jezdí krtek. Na procházce popisujte věci, které vidíte nebo přímo cíleně hledejte třeba jen zelené předměty a postupně malým novopečeným odborníkům zadávejte i „záludnější" odstíny, jako je například světle zelená, zelenomodrá nebo dokonce tyrkysová.

Barvy kolem nás od NovaDida

Objekty typické pro jednotlivé barvy obsahuje didaktická pomůcka s názvem Barvy kolem nás od vydavatelství NovaDida. Jedná se o soubor deseti nástěnných obrazů rozdělených podle barev, na kterých najdete symboly z oblasti přírody, emocí i celého lidského společenství. Děti si díky nim zapamatují barvy v souvislostech a uvědomí si jejich význam. Výhodou této pomůcky, stejně jako všech dalších z vydavatelství NovaDida, je, že vycházejí z českého prostředí. Nenajdete v nich tedy žádné kresby, které by děti neznaly nebo jim nerozuměly.

Jaké pocity v člověku každá barva vyvolává, jaká se k ní vážou rčení, přísloví nebo ustálená slovní spojení a jakou má tradici a historii, se dozvíte z doplňující příručky. Díky ní můžete dětem jednoduše ukázat, že svět není černobílý, ale naopak hýří všemi barvami.