čt28032024

úterý, 16 únor 2016 12:17

Soutěž: Vyhrajte pobyt na zámku

Zámek Děčín a jeho součastná podoba je dílem hraběcího rodu Thun-Hohenstein, který držel děčínské panství v letech 1628–1932. Thunové pocházeli původně z jižních Tyrol a postupně se vypracovali mezi přední šlechtické rody habsburské monarchie.

 

Příslušníci rodu pravidelně zastávali důležité politické i církevní úřady. Např. Lev Thun působil v 19. století jako ministr kultu a vyučování, jeho synovec Franz Thun zastával dvakrát (1889–1896 a 1911–1915) funkci místodržitele v Čechách a v letech 1898–1899 se stal dokonce předsedou rakouské (tzv. Předlitavské) vlády a současně i ministrem vnitra. Za své zásluhy byl roku 1911 povýšen do knížecího stavu.

Rod Thunů, původní majitelé zámku, udržoval kontakty s mnoha předními vědci či umělci – Josefem Dobrovským, Františkem Palackým, malířskou rodinou Mánesů atd. Zřejmě nejznámějším návštěvníkem zámku byl hudební skladatel Fryderyk Chopin. Trvalou vzpomínkou na jeho pobyt zůstává valčík As-dur, op. 34, č. 1, zvaný Děčínský, který zde Chopin poprvé uvedl a poté věnoval komtese Josefině Thunové.

Zahrady zámků patří právoplatně ke skvostům českých památek. Častokrát jsou to právě ony, které návštěvníky lákají k návštěvě té či oné lokality. Mezi deset nejkrásnějších zámeckých zahrad patří například Lednicko-Valtický areál zařazený do UNESCO nebo jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě s rozlohou 240 hektarů Průhonický park. Zámek v Děčín, v historii významné strategické místo Česko - Německého pomezí, svoji tvář, a to i tu zahradní hledá v nové historické etapě teprve několik málo let, a to od roku 1991 po opuštění objektu armádou.

Přesto se díky snaze a umu tamních zahradníků i vedení zámku daří obnovovat nejenom významné historické sbírky, ale právě i zahrady. Okrasná Růžová zahrada patří mezi nejkouzelnější části zámeckého areálu. Její protáhlý prostor tvořený třemi postupně se svažujícími terasami vymezuje na západě „sala terrena" s dochovanou freskovou výmalbou a na východě vyhlídkový gloriet zdobený sochami mytologických božstev. Své zahrady otevře zámek v letošním roce 19. března v rámci zahájení turistické sezony. V den slavnostního otevření zámeckých zahrad v Děčíně na návštěvníky čeká pestrý program.

Růžová zahrada se stane od června i vstupní branou připravované unikátní výstavy „Chrámový poklad", která bude součástí prohlídkového okruhu „Barokní perly zámku". Při této příležitosti budou vystavěny nově zrekonstruované vzácné sakrální (bohoslužebné) předměty. Výstava „Chrámový poklad" bude první v řadě akcí, které zámek chystá v rámci projektu „Šlechtické poklady". Zahrady zámků patří právoplatně ke skvostům českých památek. Častokrát jsou to právě ony, které návštěvníky lákají k návštěvě té či oné lokality. Mezi deset nejkrásnějších zámeckých zahrad patří například Lednicko-Valtický areál zařazený do UNESCO nebo jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě s rozlohou 240 hektarů Průhonický park.

Zámek v Děčín, v historii významné strategické místo Česko - Německého pomezí, svoji tvář, a to i tu zahradní hledá v nové historické etapě teprve několik málo let, a to od roku 1991 po opuštění objektu armádou. Přesto se díky snaze a umu tamních zahradníků i vedení zámku daří obnovovat nejenom významné historické sbírky, ale právě i zahrady. Okrasná Růžová zahrada patří mezi nejkouzelnější části zámeckého areálu.

Její protáhlý prostor tvořený třemi postupně se svažujícími terasami vymezuje na západě „sala terrena" s dochovanou freskovou výmalbou a na východě vyhlídkový gloriet zdobený sochami mytologických božstev. Své zahrady otevře zámek v letošním roce 19. března v rámci zahájení turistické sezony. V den slavnostního otevření zámeckých zahrad v Děčíně na návštěvníky čeká pestrý program. Růžová zahrada se stane od června i vstupní branou připravované unikátní výstavy „Chrámový poklad", která bude součástí prohlídkového okruhu „Barokní perly zámku". Při této příležitosti budou vystavěny nově zrekonstruované vzácné sakrální (bohoslužebné) předměty. Výstava „Chrámový poklad" bude první v řadě akcí, které zámek chystá v rámci projektu „Šlechtické poklady".

 

Soutěž:

Vyhrajte ubytování pro dva v zámeckém apartmá na jednu nebo na dvě noci:

Kdy opustila objekt zámku armáda?

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 1. 3. 2016 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla.

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "zámek".