Salon vín České republiky otevírá své brány veřejnosti
Valtice – Začátkem února se každoročně pro veřejnost otevírají brány Salonu vín ČR, který představuje to nejlepší z moravského a českého vinařství pro aktuální rok. Degustační expozici sta nejlépe hodnocených vín nejvyšší a největší soutěže vín v České republice bude možné v podzemí valtického zámku navštívit od pátku 3. února po celý letošní rok.
Vege řecká musaka
Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho ale snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směsi Vege burger je jídlo syté, chuťově plné a atraktivní.
Nehoda v zahraničí: Tipy, jak postupovat
Než vůbec vyrazíte, ověřte si stávající podmínky vašeho pojištění. Máte jen povinné ručení? Zjistěte limity pojistného plnění a jaké asistenční služby můžete využít a v jaké vzdálenosti od domova. Pokud máte pochybnosti, že je stávající povinné ručení dostačující, připojistěte se. Havarijní pojištění lze nyní sjednat i na kratší časový úsek, například na dobu jednoho měsíce. Do rizik určitě zahrňte připojištění čelního skla.
Sladové perníčky
Pavel Berky je mladý talentovaný kuchař, který pochází ze slovenské Rimavské Soboty. V roce 2020 se v soutěži MasterChef Česko umístil na třetím místě. Když Pavel odloží designovou zástěru, věnuje se módnímu návrhářství. Právě jídlo ho v tvorbě často inspiruje a tyto dvě činnosti rád kombinuje.
Sváteční perníková zmrzlina
Děti i přátelé se štěstím rozplynou nad chutnou a lehkou zmrzlinou jako dezert, která je pouze z rostlinných přísad. Věděli jste ale, že zmrzlina nemusí sloužit pouze jako dezert? Zkuste si ji vychutnat třeba jako aperitiv – malinový sorbet s proseccem je dokonalou kombinací.
Žádná tabu, třinácté komnaty zpovídaných, bez sebecenzury -Rozhovory trochu jinak
ROZHOVORY Trochu jinak s 20 osobnostmi, které jdou až na dřeň. Velmi otevřené rozhovory s předními osobnostmi především české kulturní scény, ale nechybí i několik »výletů« na Slovensko, do Německa či do Ameriky. Spisovatel Miroslav Graclík v nich nezná žádná tabu a ptá se i na třinácté komnaty zpovídaných, kteří mu upřímně a bez sebecenzury odpovídají.
Zápalky – vynález 19. století – slouží dodnes skoro beze změny
Vynález zápalek, který se datuje do dvacátých let 19. století, slouží lidstvu skoro v nezměněné podobě i v současné době. Podlouhlá dřívka nasycena zápalnou látkou, jejíž konec vzplane třením, patří mezi velmi užitečné vynálezy, byť se nejedná o strategický objev.
7 základních typů vín pro „nevinaře“ aneb je Chardonnay lehké nebo těžké?
Jistě máte mezi víny svého favorita. Podle chuti každý pozná, co mu sedí. Do jaké rodiny vín ale váš oblíbený typ zapadá? Podívejte se na sedm základních kategorií a jejich zástupce. Možná si i zapamatujete pár zajímavých faktů, kterými nad skleničkou budete moct oslnit přátele nebo vaše rande.
Svatomartinských vín bude nejvíce v historii!
Už je jasno, ročník 2022 bude na Svatomartinská vína rekordní, když jich od 11.11. zamíří na trh cca 2,35 milionů lahví. Celkem se můžeme těšit na 304 vín od 74 vinařů a vinařských firem. O definitivním nabídce letošních Svatomartinských vín rozhodli v Centru Excelence ve Valticích profesionální degustátoři, kteří posuzovali, zda mají přihlášená vína odpovídající kvalitu, a mohou tak známku Svatomartinské 2022 používat.
Fazolová polévka z michelinské restaurace
Recept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!