19042024

úterý, 29 září 2020 00:00

Slivoň africká: „Švestka“, která prospívá mužskému zdraví...

Ačkoliv by se to podle názvu mohlo zdát, slivoň africká se běžné švestce, která roste na českých zahradách, příliš nepodobá. Tento tropický strom má dlouhé tuhé listy a tmavě hnědou kůru, jejíž příznivé účinky se prokázaly zejména v oblasti mužského zdraví.

Latinské jméno tropické dřeviny, dorůstající výšky kolem 30 metrů, zní Prunus africana, někdy se též užívá starší název Pygeum africanum. Jak druhový název napovídá, původ má rostlina v horských oblastech jižní Afriky. Více pozornosti, než červené kulaté plody, budí ovšem kůra stromu. Domorodci ji používali jako podpůrný prostředek při malárii, horečce či zánětlivých onemocněních. A příznivě působí i při problémech s močovým měchýřem a také prostatou. Lékaři ji využívali i ve staré Mezopotámii, dva tisíce let před naším letopočtem.

Z Afriky až do Evropy: Jak slivoň pomáhá českým mužům?

Pro léčebné účely se v západním světě začala slivoň africká používat až v 60. letech 20. století, kdy proběhly první klinické studie. Hlavní účinnou složkou extraktu z kůry tohoto stromu je betasitosterol a jeho deriváty, které pomáhají při potížích s močením. Dále má protizánětlivé vlastnosti, ale působí i proti žaludeční nevolnosti či střevním problémům. Lékaři bývá doporučována jako fytofarmakum při potížích se zbytnělou prostatou, které se u mužů začínají obvykle projevovat po 45. roce.

Prostata může dorůst až do velikosti pomeranče

Takzvaná BHP, což označkuje zkratku „benigní hyperplazie prostaty“, vzniká jako důsledek změn hladiny testosteronu i špatné životosprávy. Uvnitř prostaty navíc věkem přibývá počet svalových a vazivových vláken, což podporuje zvětšení žlázy, v některých případech až na velikost pomeranče. Zvětšená prostata tlačí na močovou trubici a znesnadňuje průtok moči, může také dráždit močový měchýř. To se projevuje zejména v noci, kdy muž pociťuje časté nutkání k močení, nedostatečné vyprázdnění měchýře nebo přerušovaný tok moči. Nedostatečné vylučování moči pak může vést k infekcím či poškození ledvin. Právě extrakt z kůry slivoně africké působí jako blokátor růstových faktorů. Zároveň je protizánětlivý a brání otokům neboli edémům. Díky tomu lze snížit nepříjemné symptomy zbytnělé prostaty. „To je především častější nucení na močení, nutkavost a pocit naléhavější potřeby močit bez odkladu. Kupříkladu při příchodu domů, syndrom „klíče v zámku“. Nebo při zvuku tekoucí vody, pocitu vlhka. Iritativní příznaky jsou pacientem většinou vnímány jako více obtěžující než obstrukční příznaky, jako kupříkladu slabší proud moče a delší močení. V počátečních stádiích prostatických obtíží jsou fytopreparáty bezpečnou léčebnou variantou prakticky bez nežádoucích účinků,“ vysvětluje urolog MUDr. Vladislav Klemenc.

Fungování prostaty má vliv i na sexuální život

Slivoň africká se díky svým příznivým účinkům na prostatu stala součástí přípravků, zaměřených na mužské zdraví, které lze zakoupit i v českých lékárnách. Patří mezi ně například doplněk stravy Cemio RED3, vyvinutý ve Švýcarsku na základě aktuálních vědeckých studií, jež prokázaly, že prostata úzce souvisí rovněž s mužskou potencí a celkovou vitalitou organismu. Bylo potvrzeno, že fungování prostaty se přímo promítá do kvality sexuálního života každého muže, a to bez ohledu na věk. „U většiny pacientů, kteří mají obtíže s močením, registrujeme i obtíže v sexuální oblasti. Především snížené libido a zhoršenou erekci. Pacient je unavený z přidružených obtíží s močením, méně vyspalý z důvodů močení v noci. Zároveň častěji dochází i ke zhoršení hygieny u muže pro únik moče do prádla.

Pacient má menší sebevědomí a potřebu komunikace s okolím,“ uvádí MUDr. Klemenc a dodává, že je to většinou žena, kdo je hlavním motorem, který dostane muže k urologickému vyšetření.