čt28032024

pátek, 17 leden 2020 10:10

Prague Wine Week 2020: Týden vína v Praze

V týdnu od 27. ledna do 2. února 2020 se Praha stane dějištěm dvanáctého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2020. Během festivalu se vinaři a dovozci spojí s vybranými pražskými restauracemi a vinnými bary a po celý týden budou nabízet menu snoubená s víny a degustace vín, tzv. „Wine & Food tandemy“.

Degustačním centrem festivalu budou vinné bary Vinograf na Senovážném náměstí a v Míšeňské. Více na www.pww.cz.

Wine & Food tandemy

V obou vinných barech Vinograf budete moci ochutnat různé sady vín z vinařství Mikrosvín Mikulov. Ve Vinografu v Míšenské na Malé Straně budou snoubeny s degustačním talířem, ve Vinografu na Senovážném náměstí s quichem. Restaurace U Dvou Pánů na Ovocném trhu připravila čtyřchodové degustační menu snoubené s víny z vinařství Spielberg CZ. Ve vinném baru Wine Not na Masarykově nábřeží připravil dovozce United Drinks degustaci vín z vinařství Bodegas Escorihuela Gascon z argentinské Mendozy.

Ve stejném baru představí Mountfield chilská vína z vinařství La Joya a novozélandská vína z vinařství Greyrock. Součástí obou degustací budou i místní skvělá tapas. Dovozce Alifea se pro Prague Wine Week spojí s vinným barem, vinotékou a music barem Přátelé Wine Friends v Rumunské ulici na Vinohradech a nabídne zajímavý průřez svým portfoliem. Giorgio Boeri, majitel vinařství Boeri Alfonso z Piemonte (dováží Víno pro Vás), představí osobně svá vína v pondělí 27. ledna v Horní Landhausce v pražské Grébovce. Sklenička.com uspořádá rovněž v pondělí 27. ledna večeři s moselským vinařem Stefanem Erbesem v restauraci Argument v Bubenečské ulici v Praze 6. Ke každému z pěti chodů se budou podávat dva moselské ryzlinky. Další moselský vinař, Michael Trossen (dováží 100wines.cz), osobně představí svá medailová vína, především ryzlinky, ve středu 29. ledna v malostranském Vinografu Míšenská.

Galadegustace

Vyvrcholením festivalu se stane Galadegustace medailových vín Prague Wine Trophy v úterý 28. ledna 2020 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze. Bude zde k ochutnání téměř 650 vín medailistů Prague Wine Trophy. Na Galadegustaci se mohou představit pouze medailisté Prague Wine Trophy, účast si nemůže zaplatit žádný vinař ani dovozce, který v soutěži nezískal medaili. Díky tomu si Galadegustace v průběhu let vybudovala pověst jedné z nejlepších vinařských akcí v Praze. Bude možné se osobně setkat s nejlepšími domácími vinaři i řadou zahraničních. Z německé Mosely přijede Stefan Erbes z Weingut Karl Erbes (dovozce sklenicka.com) a Michael Trossen (dovozce 100wines.cz). Z Itálie přijede Giorgio Boeri, majitel pětihvězdičkového vinařství Boeri Alfonso z Piemonte (dovozce VPV Praha). Z Rakouska dorazí Karl a Monika Neustifter z Weingut Neustifter a zástupce vinařství Weingut Humer. Ze Slovenska osobně dorazí zástupci vinařství Villa Vino Rača, Martin Pomfy, Karpatská perla, Vínko Klimko Modra, Zámocké vinárstvo, VPS - Vinohradníctvo Pavelka a syn, Vinum Nobile Winery, Tajna vineyards & winery, Slobodné vinárstvo, Ostrožovič a Loczi vinárstvo z Limbachu. Vstupenky v ceně 1000 Kč jsou v prodeji v síti Ticketmaster.

Prague Wine Trophy 2019

Festival Prague Wine Week je každoročním vyvrcholením prestižní mezinárodní soutěže vín Prague Wine Trophy, která se odehrává v Praze ve čtyřech kolech ročně od roku 2007. Mezinárodní porota soutěže je složena z vinařů, obchodníků s vínem, someliérů a novinářů.

Domácí a zahraniční vína se soutěže účastní v podobném poměru, v jakém jsou zastoupena na českém trhu s vínem. Hodnocení probíhá jedinečnou srovnávací metodou, kdy jsou vína hodnocená ve flightech po dvaceti vínech stejné odrůdy třikrát za sebou, jsou porovnávána vzájemně mezi sebou a sleduje se jejich vývoj. Díky tomu je medaile Prague Wine Trophy mezi odbornou veřejností velmi uznávaná, je považována za známku kvality a využívána jako marketingová podpora pro propagaci kvalitního vína.

Nejlepší je Zámecké vinařství Bzenec

Soutěže Prague Wine Trophy se v roce 2019 zúčastnilo 2139 vín, nejvíce v historii, o 30 % více než loni. Některou z medailí získalo 121 vinařství a dovozců, o 14 % více než v předchozím ročníku. Cenu Jindřicha Duška za rok 2019 pro nejlepší vinařství absolutně získalo stejně jako loni Zámecké vinařství Bzenec. Na druhém místě se umístilo Château Valtice - Vinné sklepy Valtice a na třetím místě Vinařství Štěpán Maňák. Nejvíce medailí z dovozců získal Foltýn Wine, na druhém místě je United Brands a na třetím Adveal.

Ze zahraničních vinařství přihlášených přímo získalo nejvíce medailí Villa Vino Rača, druhý je Martin Pomfy – Mavín a třetí Karpatská perla. Nejlepším zahraničním vinařstvím přihlášeným dovozci se stalo vinařství Les Grands Chais de France (dovozce United Brands), následované vinařstvím Castel Freres a vinařstvím Dürnberg (dovozce Foltýn Wine). Prague Wine Trophy uděluje zúčastněným vinařstvím rating. Ten nejvyšší, 5 hvězdiček, získalo v tomto ročníku 69 vinařství z celého světa s průměrem tří nejlepších vín 90 a více bodů.

Generálním partnerem festivalu Prague Wine Week je VINOLOK. Partnery festivalu jsou Vinařský fond ČR, Allivictus, RIEDEL a Ticketmaster. Mediálním partnerem festivalu je časopis Víno&Styl. Prague Wine Week podporuje Alzheimer nadační fond.