čt28032024

středa, 25 září 2019 23:00

Utkání hokejových mistrů má pomoci nemocnému Štěpánkovi

Letos v říjnu se koná 1. ročník Benefičního Exhibičního hokejového utkání s názvem Happy Cup 2019 za účelem pomoci malému Štěpánkovi. Štěpánek trpí rozsáhlým mentálním a fyzickým postižením po prodělané herpetické encefalitidě. Parta přátel se rozhodla uspořádat hokejové utkání, aby Štěpánkovi za pomoci partnerů a široké veřejnosti dopomohla k lepšímu životu.

 

Půjde o hokejové utkání mezi týmy Milevska a Prahy, kde přislíbili účast bývalí hokejisté extraligy a NHL. Na utkání se objeví hvězdy jako Jan Gusta Havel, Marian Jelínek, Martin Kodada, Martin Maškarinec, Martin Růžička, Tomáš Vlasák, bratří Ťoupalovi a mnoho dalších.

 

„Naším cílem je spojit sportovní zážitek s dobrou věcí. Tedy za pomoci dobrého hokeje vybrat co nejvíce peněz pro nemocného Štěpánka," uvedl hlavní organizátor benefičního utkání Marián Šťastný. Celou akci se rozhodla svým jménem a poskytnutím transparentního účtu zaštítit o.p.s. Život Dětem. Na podporu Štěpánka bude uspořádán také historicky první benefiční online přenos z utkání. Samotná akce se koná u příležitosti 85. výročí Milevského hokeje na Zimním stadionu v Milevsku, 5. 10. 2019 ve 14 hodin.

 

A proč si organizátoři vybrali právě Štěpánka? „Štěpánka jsme vybrali proto, že je to mladá rodina, kterou tato tragická událost postihla náhle. Rodina žádala o pomoc přes internet, proto jsme si jí všimli a rozhodli se pomoci," doplňuje Marián Šťastný. Rodina pochází z Milevska, stejně jako několik zúčastněných hokejistů.

 

„Tříletý Štěpánek byl první půlrok svého života spokojeným a zdravým klukem, který nám hezky rostl. Pak ale onemocněl těžkou herpetickou encefalitidou, která patří mezi nejzávažnější onemocnění mozku. Vyvolávají ji stejné viry, které stojí za vznikem oparů. Úmrtnost lidí, které tato nemoc postihla, je obrovská," vypráví maminka Štěpánka. Lékaři odhalili nemoc včas, ale i tak má malý Štěpánek vážné následky. Nemůže chodit a ani nepřijímá potravu sám, musí se krmit sondou. Jako tříleté dítě je mentálně na úrovní půlročního. Ke zlepšení motoriky potřebuje velmi finančně náročné rehabilitace ve specializovaném centru AXON, které si rodina v tuto chvíli nemůže dovolit.

 

„Těším se na benefiční utkání v Milevsku a jsem rád, že můžeme pomoci nemocnému dítěti, co se týče materiálního zajištění a povzbuzení do života. Od hráčů se mi líbí, že mají ještě srdce na to, aby chtěli vyhrát, ne si zahrát, ale vyhrát. A to mě těší. Fandím jim a jsem rád, když to přijmou legendy, které něco znamenaly," řekl hokejista legenda Jan Gusta Havel https://www.youtube.com/watch?v=Hs2SMDwSbM4

 

Hokej je pořád jeho celoživotní láskou, i když už je v důchodu. A jak se mu žije? „Žije se mi dobře, až na to že mám malý důchod a doufám, že vládní činitelé nám medailistům jednoho dne dají rentu. Jinak jsem u Juniorky, takže jsem mezi mladejma a jsem rád, že mi to dává impuls do života."

 

Mentální kouč Marian Jelínek https://youtu.be/TztFcsRpVVU také věří, že benefiční utkání splní svůj cíl a přinese dost peněz pro rodinu Štěpánka. Práce kouče je podpěrným pilířem nejen pro hokejisty, ale i pro ostatní, kteří na sobě chtějí pracovat a spolu s koučem hledají inspirativní řešení.

 

Je možné vychovat z běžného člověka osobnost? „Otázka je, co vidíme pod definicí osobnosti, ale já bych to trošku poopravil, že se jedná spíše o výchovu člověka s určitými hodnotami, který nějakým způsobem ctí etiku, společnost, morálku a to si myslím, že lze. Řekl bych, že to je především práce rodičů v dětském věku."

 

Každý může přispět dobrovolným finančním darem na transparentní účet 117771700/5500, variabilní symbol 5555, který je pod křídly o.p.s. Život dětem. Veškeré vybrané peníze budou převedeny z transparentního účtu na účet rodiny Štěpánka.

 

Foto: archiv Happy Cup