čt28032024

úterý, 15 květen 2018 04:10

Láska prochází kuchyní

Kulinářský ateliér Ola Kala v Praze tvrdí, že láska prochází kuchyní. Říká také, že trend domácího kulinářství u nás stále stoupá. Řada lidí přistupuje k přípravě pokrmů nikoli jako k povinnosti, ale jako možnosti společného zážitku s přáteli nebo rodinou.

Novinkou letošního roku je například úzká spolupráce s francouzským someliérem a gastronomickým ambassadorem Cédricem Picotem, který mimo jiné obsluhoval Václava Havla během jeho večeře v Elysejském paláci, kde se staral o vína a gastronomickou etiketu. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti.

LEHKÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT S TUŇÁKEM

Ingredience

1 balení těstovin (500g)

2 balení tuňáka ve vlastní šťávě

1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí

1 Kysaná smetana 

2 lžíce majolky

Kukuřice

Cherry rajčátka

Jarní cibulka – nať

Citronová šťáva, sůl, cukr, bílý pepř

Postup

Uvaříme si těstoviny v osolené vodě. Uvařené těstoviny promícháme s kukuřicí, tuňákem, rajčátky a natí jarní cibulky. Směs osolíme a opepříme. Poté si připravíme zálivku z Bílého jogurtu , Kysané smetany, majolky, citronové šťávy, cukru a soli. Salát promícháme a dáme vychladit. V letních horkých dnech je to pecka.

Příprava: 10 minut, uvaření těstovin

Dokončení: 10 minut

KUŘECÍ JOGURTOVÉ ŠPÍZY

Ingredience

4 ks kuřecí prsa

Marináda

1 Bílý jogurt 

2 lžíce oleje

2 lžíce citronové šťávy

1 lžička sladké mleté papriky

1 lžička sušeného česneku

Špetka kari koření

Sůl, pepř

Postup

Všechny ingredience na marinádu promícháme v misce. Kuřecí prsa nakrájíme a naložíme do misky, kde necháme marinovat alespoň 3 hodiny, ale nejlépe přes noc. Nakonec kuřecí kousky napícháme na špejli a ukládáme na plech, nebo do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Kuřecí špízy podává se salátem, bramborem, prostě s tím, co máte rádi.

Příprava: 3 hodiny nechat marinovat

Dokončení: 20 minut pečení

ŠPAGETY S KUŘECÍM MASEM NA KARI A JOGURTU

Ingredience

4 ks kuřecí prsa

400 g špagety

1 malá cibule

1 střední pórek

150ml Čerstvá smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí 33% (případně můžeme použít jinou)

1 Bílý jogurt

Kari, sůl, pepř, sušený česnek

Olej

Postup

Na pánvi si orestujeme na troše oleje na jemno pokrájenou cibuli. Kuřecí nudličky osolíme, opepříme a přidáme do pánve k cibuli. Kuřecí kousky orestujeme ze všech stran, přidáme kari, špetku sušeného česneku a pórek. Směs promícháme, podlijeme trochou vody a smetanou. Nakonec vmícháme Bílý jogurt a podusíme do měkka a promícháme s uvařenými těstovinami.

Příprava: 10 minut, uvaření těstovin

Dokončení: 10 minut

Všechny recepty a jejich přípravu lze shlédnout na: https://youtu.be/7lU5fu0yXhI salát, https://youtu.be/S0Iir-BCvI0 jogurtové špízy a https://youtu.be/qlkPSSbPX-I špagety

_____________________________________________________________________________________