29032024

pátek, 11 říjen 2019 06:35

Padání vlasů a vlasová kosmetika: 11 otázek pro odborníka

Kvalita a zdraví vlasů jsou zrcadlem stavu celého organismu. Vlasy dokáží odhalit nedostatky vitamínů a minerálů v těle, stejně jako začínající nemoc. Jsou totiž poměrně spolehlivou analýzou zdravotního stavu a aktuálního psychického i fyzického rozpoložení.

Samotné zdraví vlasů však vedle celkového stavu organismu závisí také na prokrvení pokožky hlavy a vyživování vlasových váčků. Výživou rozumíme nejen potravu, kterou přijímá naše tělo, a z které vlasová papila čerpá vše potřebné, ale také péči v podobě používání šetrných šamponů, vlasových zábalů, masek, sér či vod.

V případě, že se zdraví vlasů pokazí a objeví se jejich padání, jakou roli v léčbě hraje vlasová kosmetika? Může zastavit padání vlasů a ovlivnit růst nových nebo vlasy zhustit? Na otázky v problematice padání vlasů a používání vlasové kosmetiky odpovídá MUDr. Peter Hajduk z GHO Clinic.

1) Proč ženám padají vlasy?

Padání vlasů u žen nebývá většinou tak rozsáhlé jako u mužů a dochází k němu nejčastěji v souvislosti v hormonálními výkyvy. Ženy řeší úbytek vlasů často v období těhotenství a po porodu, kdy je padání vlasů normální, nebo v období menopauzy. Všechny ženy zaznamenávají s postupujícím věkem určité řídnutí vlasů.

Kromě hormonálních změn k faktorům, které způsobují ztrátu vlasů u žen i můžu, patří dědičnost, špatný krevní oběh, akutní onemocnění, úbytek hmotnosti, vysoká horečka, nedostatek železa, diabetes, poruchy štítné žlázy, stres, specifické poruchy výživy. Známé jsou také následky chemoterapie při léčení zhoubných nádorů.

2) Proč mužům padají vlasy?

K hlavním faktorům, které se podílí na padání vlasů mužů, patří dědičnost, hormonální činnost a stárnutí. Mnohdy se stačí podívat na rodiče. Pokud mají ve svém pokročilém věku stále husté hřívy, není se čeho bát. Pokud je tomu naopak, je potřeba začít s prevencí včas.

Nejčastější příčinou ztráty vlasů u mužů je androgenetická alopecie, tedy citlivost vlasů na pohlavní hormon testosteron, která se dědí generačně. Pokud je hladina testosteronu v krvi vyšší, obvykle se ničí vlasové kořínky a vlasy začnou vypadávat. Proto muži plešatí mezi dvacátým a třicátým rokem, kdy mají hladinu testosteronu nejvyšší. S léčbou je třeba začít dřív, než dojde ke zničení vlasových kořínků.

3) Jak poznám, že mi vlasy padají více, než je normální?

Zdravá pokožka ztrácí denně 30 – 100 vlasů, i když tento počet je velmi individuální. Pokud při mytí či česání vlasy padají mnohem více, než je obvyklé a v rukou či hřebenu zůstávají klidně i celé chomáče vlasů, je něco v nepořádku. Poškozené vlasy také často mění barvu a strukturu. Když jeden vlas vypadne, vyrůstá na jeho místě další. Problém vzniká ve chvíli, kdy je vlasová cibulka neaktivní a nový vlas již nevyprodukuje. Dalšími problémy při padání a růstu nových vlasů jsou podrážděná vlasová pokožka, tvoření stroupků, lupů nebo suché a lomivé vlasy, které přestávají růst.

4) Jaké jsou první kroky při léčbě padání vlasů?

Pokud vlasy padají více než doposud, obecná doporučení radí začít s vyváženou a zdravou stravou a zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podporu růstu nových. Klíčovým faktorem u těchto přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Pokud však vlasy padají výrazně více, prvním krokem v léčbě by měla být konzultace s odborníkem, v tomto případě tedy lékařem, dermatologem. Ten na základě konzultace, krevních testů nebo specializovaného rozboru vlasu může zjistit příčinu problému padání vlasů a poradit, jak jej řešit.

5) Kdy je pozdě s léčbou začít?

Se zanedbáním řešení problémů s padáním vlasů se potýkají většinou muži. Ztrátu vlasů berou jako fakt a nesnaží se mu nijak zabránit. Při léčbě padání vlasů platí pravidlo „čím dříve, tím lépe“ a měla by začít konzultací s odborníkem. Na léčbu je pozdě ve chvíli, kdy se původní hustá kštice promění v pleš a vlasové váčky jsou již neaktivní. V takových případem může pomoci již jen chirurgický zákrok.

6) Jak poznám, že mám poškozené vlasy?

Pokud vlasy v poslední době výrazně ztratily lesk, jsou křehké, lámou se či štěpí, můžeme hovořit o poškozených vlasech. Tyto příčiny většinou vznikají mechanickým poškozením, jako je fénování, barvení, žehlení a jiné nešetrné úpravy vlasů. Mnohdy pomůže kvalitní a pravidelná péče a výživa. Na takové poškození jsou vhodné vyživující šampony a kondicionéry, zábaly a masky. 

7) Co vlasům neprospívá?

Zdravým vlasům a pokožce neprospívá jakákoliv tepelná úprava v podobě fénování, kulmování či žehlení vlasů. Dále nešetrného česání či chemické zásahy jako je barvení a odbarvování či trvalá ondulace. Toto zacházení může způsobit poškození vrchní vrstvy vlasu, poškození vlasového stvolu, štěpení a lámání vlasů. Dalším faktorem možného poškození je časté svazování vlasů do gumičky.

8) Jak bychom měli o vlasy pečovat?

Správná péče o vlasy vyžaduje víc než pouhé mytí a česání. Vedle zdravé výživy je důležité i to, aby vlasy, a především kůže na hlavě měli dostatečný přísun vzduchu a světla. Přirozené zacházení prospívá vlasům nejvíce. Šetrné mytí jemným šamponem, přirozené uschnutí bez použití fénu. Pravidelné vlasové zábaly a výživa bohatá na vitamíny a minerály. Vhodná je také masáž pokožky hlavy k povzbuzení krevního oběhu a uvolnění stresu, který k padání vlasů může přispívat.

9) Jaké jsou nejčastější problémy s vlasy?

Mezi nejčastější problémy s vlasy, které trápí ženy i muže, patří vypadávání vlasů, lupy, mastné vlasy, suché vlasy a roztřepené konečky. Každý z těchto problémů může mít hned několik příčin a léčba je tedy individuální.

10) Jak funguje vlasová kosmetika proti padání vlasů? Je opravdu účinná?

Vlas žije v průměru tři roky. Po odumření zůstává vsazen do pokožky ještě 90 dní a teprve následně vypadne. Zatímco u zábalů, které mají za úkol zlepšit stav vlasů nad povrchem pokožky, můžeme efekt účinku pozorovat okamžitě, plnou účinnost vlasových sér pro obnovu, růst a zhoustnutí vlasů, můžeme v plném rozsahu posoudit nejdříve po uplynutí čtyř měsíců. Nejúčinnější formou vnější péče o vlasy jsou vlasová séra a zábaly s obsahem vyšší koncentrace účinných látek v kombinaci s kvalitními šampony a kondicionéry. Každý přípravek pak používá jiné složení účinných látek a technologií. Pro zvolení vhodného přípravku je dobré se poradit s dermatologem.

11) Může kosmetika vlasy opravdu zahustit?

Množství, barva, síla a tvar vlasu jsou člověku vrozeny. Ovlivňují je jak rasová tak rodová příslušnost. Během života se žádné nové vlasové folikuly nevytvářejí, naopak jich spíše ubývá. Neexistuje žádný kosmetický prostředek, který by dokázal zajistit vznik nových folikul, tedy výraznému zahuštění vlasů. Růstová séra mohou zahustit vlasy v případě, že pokožka je oslabená a má vlasové folikuly, které neprodukují vlasy.