čt28032024

středa, 02 říjen 2019 00:00

Mýty o vlasech, které změní váš přístup v každodenní péči

O vlasech se toho říká mnoho. Někdo je bere jen jako ochranu pokožky hlavy, pro někoho jsou naopak symbolem krásy či charakteristickým poznávacím znamením. Ať tak či onak, v rámci péče často podléháme různým mýtům a teoriím, které o vlasech mezi lidmi kolují, a málokdy si uvědomujeme, že jsou tyto názory založené na zcela nesmyslném základu.

Jak však odhalit, zda se jedná o pravdu či lež? V některých situacích postačí k odhalení nepravdivého mýtu selský rozum, jindy je však nutné zapátrat či načíst příslušné informace.

Mýtus č. 1 - univerzální postup pro všechny typy vlasů

Pokud se chcete vyhnout nepravdivý mýtům a o své vlasy řádně pečovat, pokuste se nejprve sami vypozorovat, co jim prospívá a co naopak nikoliv. Každý člověk je jedinečný a stejně tak je tomu v případě vlasů - ne každému tak vyhovuje ta samá péče, kosmetické produkty či styl konečného stylingu. Proto je důležité nespoléhat na univerzální návod, ale naopak aktivně zkoušet, pozorovat a hledat to nejlepší řešení, díky kterému budou vaše vlasy zdravé a plné života po co nejdelší možnou dobu.  

Mýtus č. 2 - na postupu každodenní péče nezáleží

Přestože univerzální návod na péči o vlasy neexistuje, je dobré držet se při běžné každodenní údržbě základních bodů a postupovat systematicky tak, abychom dosáhli kýžených výsledků. "Nevadí, pokud si vlasy myjete každý den, není totiž pravda, že by častější mytí vlasy ničilo či jinak zatěžovalo. Co je však důležité, je výběr správných kosmetických produktů, které by měly být vybírány přímo na míru vašemu typu vlasů," uvádí odbornice na vlasovou péči Renáta Gacková.

"Dalším důležitým bodem je dodržovat správný postup mytí a vysoušení. Vhodné je vlasy při šamponování zběsile nedrhnout, aby nedošlo k poškození pokožky hlavy nebo polámání vlasů, a samotné mytí vždy zakončit aplikací kondicionéru ze stejné kosmetické řady. Při vysoušení si dávejte pozor na přílišné tření ručníkem, lepší je vlasy v ručníku jemně promačkat a nechat proschnout na vzduchu.

Pokud je součástí vaší vlasové údržby také fénování, vždy do délek aplikujte thermoprodukt, který vlasy ochrání před příliš vysokým teplem. Ze své praxe mohu doporučit tepelnou ochranu Heat Protector od značky Nouvelle, který navíc díky vitaminu E vlasy dokonale posiluje a vyživuje. Vlasy následně pročešte všemi směry a při fénování dodržujte pravidlo "fén jde vždy za hřebenem", čímž docílíte dokonale uhlazeného a zaceleného vlasu," radí Gacková.

Mýtus č. 3 - napáchané škody lze napravit kosmetickým produktem

Ano i ne, záleží vždy na typu poškození. Například roztřepeným konečkům již nepomůže ani sebedokonalejší maska či hydratační zábal, řešením je pouze jejich nekompromisní zastřižení. To by mělo navíc probíhat pravidelně, zpravidla po dvou až třech měsících. Na druhou stranu existují i případy, kdy díky správně zvolenému produktu můžete návštěvu kadeřníka odložit. Jsou jimi třeba pravidelné masky a zábaly pro zvýšení lesku mdlých vlasů bez života nebo aplikace dětského jemného šamponu v momentě, kdy již vlasy nereagují na péči stávajících produktů.