čt18042024

úterý, 28 srpen 2018 00:00

POZOR NA SLUNEČNÍ ALERGIE !

Sluneční alergie, solární ekzém nebo odborně polymorfní světelná erupce je nejčastější fotodermatóza-kožní choroba vznikající v souvislosti s expozicí slunečnímu záření. Výskyt se udává u 10-20 % populace. Postihuje výrazně častěji ženy než muže, zpravidla se první příznaky objevují u dospívajících a mladých dospělých.

 

 

Je to reakce získaná, příčina není zcela objasněna, projevy recidivují, nejvíce s prvním slunečními paprsky na jaře. Předpokládá se pozdní imunologická reakce na neznámý antigen, který je aktivovaný nejčastěji UVA zářením.

 

Sluneční alergie může mít různé projevy na kůži, proto  také označení polymorfní. Nejčastěji se projeví jako červená ložiska, která mohou být plošná ve formě skvrn, mohou vystupovat jako pupínky nebo vznikají až puchýřky naplněné čirou tekutinou, případně i větší puchýře. Výsev se objevuje s odstupem několika hodin až dnů po vystavení kůže slunečnímu záření právě na odhalených místech: obličej, krk, dekolt, dorsa rukou. Při reexpozici projevy recidivují, ale ke konci léta většinou již ustupují, předpokládá se tzv otužení kůže. Projevy výrazně svědí.

 

Opalovací přípravky bychom měli vybírat s ohledem na typ pleti s vysokou ochranou proti UVB a UVA. Doporučují se přípravky hypoalergenní s převahou minerálních filtrů.

 

Užívání beta karotenu, vit E a C, lykopenu může mít pozitivní efekt v rámci komplexní péče ve snaze předejít projevům sluneční alergie. Tyto antioxydanty jsou schopny částečně ochránit kůži před negativními vlivy slunečního záření.

 

Solárium jako dermatolog doporučit nemohu, protože porovnáme-li riziko verzus přínos, převažují rizika. Pro vybrané pacienty s těžkým recidivujícím průběhem sluneční alergie je možno zvážit prevenci v podobě kúry pomocí UV lampy- fototerapeutickými přístroji. Probíhá podle stanoveného protokolu 4-6 týdnů v předjaří za dohledu lékaře.

 

Při sluneční alergii doporučujeme celkově antihistaminika v tabletách nebo sirupu. Důsledkem jejich účinku předpokládáme zklidnění alerické reakce. Jejch užívání je tedy vhodné do vymizení vyrážky. Projevy na kůži je potřeba ošetřovat lokálně. Pokud mokvají, pomůže tekutý pudr nebo prostředky se zinkem. Zaschlá ložiska je potřeba promazat emoliencii, prospěšné mohou být preprát s panthenolem.

 

Při těžším průběhu se ke zklidnění akutní reakce využívá efekt lokálně působících kortikosteroidů. Další vystavování pokožky slunci není vhodné, postižené oblasti kryjeme oděvem a používáme ochranné krémy s vysokým faktorem a fyzikálními filtry. Koupání v moři nebude příjemné, určitě je nutné se potom osprchovat a kůži ošetřit emolienciemi.

 

MUDr. Naděžda Vojáčková, dermatolog, Laserove centrum Anděl, www.lcandel.cz