26042024

pondělí, 30 říjen 2017 06:05

Konec polámaným konečkům. Jak na to?

Vlasy, je-li o ně správně pečováno, jsou ozdobou každého člověka. Péči o ně ale zároveň provází několik nepsaných pravidel, jejichž dodržování výraznou měrou přispívá k tomu, aby byly vlasy lesklé, pevné, zdravé a nelámaly se. Přesto jsou poničené vlasové konečky jedním z nejčastějších problémů. Jak o ně tedy pečovat, abychom se této lapálie zbavili jednou provždy?

 

Pravidelná návštěva kadeřníka hraje prim

Nejúčinnější prevencí je pravidelné zastřihování vlasových konečků. Odborníci doporučují návštěvu salonu každých šest týdnů, jedná se však o subjektivní záležitost. Mnoho z nás si konečky pravidelně zastřihává i bez cizí pomoci doma, přesto je efektivnější přenechat tuto práci profesionálům. Ti mohou doporučit změny v péči či v životosprávě. Ta totiž mnohdy stojí za zhoršenou kvalitou vlasové pokožky více než cokoli jiného. Je třeba pamatovat na to, že životní styl se odráží nejen na našem fyzickém zdraví, ale taktéž na kvalitě pokožky, nehtů a vlasů.

Hydratace

O důležitosti hydratace slýcháme na každém kroku. Ne všichni si však umíme představit, co se pod tímto pojmem ukrývá. Co vlasy hydratuje a co je dehydratuje? A co když děláme vše pro to, abychom vlasy zbytečně nevysušovali, a přesto žádná z proklamovaných metod nepomáhá? „Přestože na trhu existuje obrovské množství hydratačních masek, kondicionérů a dalších produktů určených k hydrataci vlasů, ne každý z nich automaticky pomáhá. V prvé řadě je nutné znát svůj typ vlasů. Ti, kterým se vlasy rychle mastí a zároveň mají vysušené konečky, na hydratační přípravky často zanevřou jen z toho důvodu, že neví, jak je správně používat. Excelentní je například řada Double Effect vlasové kosmetiky Nouvelle, která je speciálně určená na suché a poškozené vlasy. I zde je však nutné řídit se pokyny výrobce. Obecně platí, že masky by se neměly nanášet na kořínky, ale pouze na dolní polovinu vlasů. Zabráníme tím zbytečnému dráždění vlasové pokožky,“ vysvětluje vlasová expertka Renáta Gaucká.

K dehydrataci dochází také častým mytím. Pokud cítíme potřebu mýt vlasy denně či obden, je třeba k tomu využívat vhodnou kosmetiku určenou pro každodenní používání. Zároveň s tím je nezbytné vždy používat i kondicionér. Vlasové přípravky můžeme kombinovat i s domácími maskami na vlasy a neškodí čas od času vlasům dopřát zábal z tolik velebeného kokosového oleje.

Jak o vlasy dále pečovat?

Není to jen špatná ruka při výběru kosmetiky, co konečky vysušuje a láme. Dalším problémem je i následná péče jako fénování, žehlení nebo jen nevhodný hřeben na vlasy. Při používání fénů a žehliček je třeba konečky chránit speciálními séry určenými na ochranu vlasového vlákna před vysokými teplotami. Ty jsou v současné době k dostání v každé drogerii. Sérum či oleje nanášíme jen na konečky, abychom vlasy zbytečně nezatěžovali. 

Při výběru hřebenu se vyvarujeme kovových kartáčů a upřednostňujeme raději dřevěné či plastové. Vlasy nikdy nerozčesáváme mokré či vlhké, je vhodnější počkat, než po mytí uschnou. Mezi nevhodné vlasové doplňky patří taktéž jiné než látkové gumičky, kovové spony, apod.