26042024

úterý, 31 říjen 2017 06:53

Přírodní cestou na úrazy? Víme jak!

Úrazy jakéhokoli druhu jsou většinou spojeny s dlouhou rekonvalescencí, která s sebou přináší mnohá negativa. A o úrazech pohybového aparátu to platí dvojnásob. Existuje však rostlinná a přírodní cesta, jak tuto dobu podstatně zkrátit. 

Pod poraněním pohybového aparátu rozumíme všechny úrazy týkající se poranění tkání, vazů, šlach, kloubů a kostí. A přestože mezi nejčastěji postižené osoby patří zcela samozřejmě profesionální a rekreační sportovci, s těmito úrazy se můžeme setkat i při pádech, autonehodách či ukvapeném běhu a chůzi. Důležitou roli zde však hraje i únava a vyčerpání. Nesporným negativem je u těchto úrazů poměrně dlouhá doba hojení a nutnost specifické terapie. Pokud však terapii nepodceníte, rekonvalescenci můžete podstatně zkrátit i nejrůznějšími podpůrnými prostředky.

Velmi dobré zkušenosti mají pacienti s léčivým homeopatickým přípravkem, který se užívá ke zmírnění bolestí při lehkých nebo středně závažných poraněních pohybového aparátu, přípravkem Traumeel. Ten obsahuje dvanáct druhů léčivých bylin a dva druhy přírodních minerálních solí. Používáme ho při traumatických stavech všeho druhu, a to jak při úrazech, tak i v průběhu rehabilitace, čímž podporujeme hojení a ulevujeme si od bolesti. 

Jak jinak lze rekonvalescenci podpořit

Samozřejmostí je dodržování doporučení doktora, a to zejména provádění speciálních cvičení, které mají danou partii rozhýbat. Stejně důležité je ale dbát i na složení jídelníčku. V době po úrazu může totiž energetická potřeba organismu vzrůst až o 50 % oproti normálnímu stavu, a tak je stěžejní dopřát tělu dostatek makro a mikroživin. Pokud například hrozí nebezpečí ztráty svalové hmoty z důvodu omezeného pohybu, je dobré zvýšit příjem bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Zvyšte proto konzumaci ořechů, semínek, mořských ryb, libového masa, avokáda a vajec.

Při zotavování hraje taktéž důležitou roli vitamin C a vitamin D. Vitamin C lze přirozeně získat ze zeleniny a ovoce, přičemž nejjednodušší cestou, jak získat vitamin D, je sluneční záření. Při rekonvalescenci se zdržte pití alkoholu, který hojení ran zpomaluje a může přispívat k rychlejší ztrátě svalové hmoty.